Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Τι συμβολίζει ο PHYLAX, το κόκκινο άγαλμα με τα φτερά που κατεδαφίστηκε



Στη θέση του θα τοποθετηθεί εκ νέου ο PHYLAX, που είχε τοποθετηθεί στην παραλιακή και που προκάλεσε αντιδράσεις από ομάδες πολιτών και τελικά «κατεδαφίστηκε».

Ο «Φύλακας», το κόκκινο άγαλμα με τα φτερά, το οποίο ως άλλος «Τάλως» που φυλούσε την Κρήτη από τους εχθρούς και κοσμούσε την ακτή από όπου, σύμφωνα με τον μύθο, απέπλευσε ο Θησέας για να νικήσει τον Μινώταυρο, βάζοντας τέρμα στην αποστολή-θυσία των νέων Αθηναίων, έπεσε την νύχτα της Πέμπτης και έσπασε.

Ο δήμαρχος, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης  σημείωσε ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης, γύρω στις 3.30, 15 νέοι, γεροδεμένοι άνδρες με κουκούλες, αυτοκίνητα κι ένα μεγάλο τζιπ, έδεσαν το άγαλμα και το τράβηξαν.

Αποτέλεσμα ήταν να ξεκολλήσει από τη βάση του και να πέσει κάτω, από όπου και το έσυραν έως ότου υποστεί σημαντικές φθορές (έσπασε ο λαιμός, τα φτερά κά).

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ενέργεια «απόλυτα προγραμματισμένη», καθώς, όπως είπε, οι περιπολίες σταματούν στις 2:00 και οι δράστες εμφανίστηκαν μιάμιση ώρα αργότερα και μάλιστα με σχετική κακοκαιρία, ώστε το συμβάν να αποδοθεί στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν χθες τη νύχτα στην περιοχή.

Ο δήμαρχος, φανερά εκνευρισμένος με την έκβαση, αναφέρει ότι οι περιπολίες ξεκίνησαν από τις 29 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τοποθέτηση του αγάλματος, καθώς θεωρήθηκε από κάποιους, κυρίως λόγω του χρώματός του, ακόμη και ως...δαιμονικό.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια πρόθεση αναπαράστασης του δαίμονα.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει, ότι η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο έγινε με την έννοια της συμβολικής φύλαξης της πόλης, καθώς εκεί ήταν ο λιμένας του Φαλήρου, απ΄ όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ξεκίνησαν ο Φάληρος για την Κολχίδα, ο Μενεσθέας με τους Αθηναίους για την Τροία και ο Θησέας για την Κρήτη, προκειμένου να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απαλλάξει τους Αθηναίους από τον βαρύ αιματηρό φόρο.

Σημείωσε ότι πρόσφατα είχε ολοκληρωθεί η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής, όπου τοποθετήθηκαν γλυπτά από τα ταυροκαθάψια (τους αγώνες των νέων με τους ταύρους στην Κρήτη) και θεωρήθηκε σκόπιμο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής να ενισχυθεί ο μύθος με την τοποθέτηση του PHYLAX, ο Τάλως δηλαδή, ο γνωστός και τρομερός φύλακας της Κρήτης, που είχε δημιουργήσει ο θεός Ήφαιστος.

Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες. Ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.