Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

άγαλμα



Φοιτητές του ΑΠΘ ανακάλυψαν κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα στους Φιλίππους

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) στους Φιλίππους, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακαλύφθηκε κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα.



Λάρισα: Αγρότης βρήκε αρχαίο άγαλμα σε χωράφι

Ένα σημαντικό αρχαιολογικό  εύρημα εντοπίστηκε σε χωράφι στη Δολίχη Ελασσόνας, από αγρότη που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο αγρότης διαπίστωσε πως το αλέτρι του είχε προσκρούσει σε κάτι. 

Αμέσως κατέβηκε από το τρακτέρ για να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη εικόνα.



Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τοποθετήθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Το άγαλμα παρουσιάζει έφιππο τον Μέγα Αλέξανδρο και οι εργασίες τοποθέτησής του ολοκληρώθηκαν σήμερα… Πρόκειται για έναν ανδριάντα του Μακεδόνα στρατηλάτη που έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Γιάννης Παππάς.

Το άγαλμα είχε αποκτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού του 1993 και ακολούθως έγινε δωρεά στον Δήμο Αθηναίων.



Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τοποθετείται στο κέντρο της Αθήνας

Συνεχίζονται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Αμαλίας, απέναντι από το άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, οι εργασίες για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Tα Σκόπια δεν αποκαθηλώνουν τα φαραωνικά αγάλματα παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η «διπλωματία» των αγαλμάτων που είχαν κατά νου να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Ζάεφ, σε Αθήνα και Σκόπια αντίστοιχα, δεν «σκόνταψαν» μόνο στον «Δρομέα» του Βαρώτσου, αλλά και στο τραγελαφικό ενδεχόμενο να βρεθεί η ελληνική πρωτεύουσα με δύο αγάλματα του ... Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκεί που έως σήμερα δεν διέθετε κανένα.


Νίκης της Σαμοθράκης: Έτοιμο το πρώτο πιστό αντίγραφο της στην Αλεξανδρούπολη

Ένα πιστό αντίγραφο του επιβλητικού μαρμάρινου αγάλματος, της Νίκης της Σαμοθράκης, που από το 1884 διαχέει το φως του ελληνικού πολιτισμού ανά την υφήλιο ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου, δεσπόζει από χθες στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, ενδιάμεσο σταθμό, λίγους μήνες πριν ταξιδέψει στη «γενέτειρά» της, τη Σαμοθράκη.