Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 -

Τι είπε ο Αλεξιάδης για τα όρια αναλήψεων για δημόσιους υπαλλήλους - συνταξιούχους;



Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, καλεσμένος στην εκπομπή του Γιωργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, μίλησε για τις βολές που δέχεται η κυβέρνηση για τα φορολογικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων βελτιώσεων.

"Δεν είμαστε ευτυχισμένοι για τη φορολογική πολιτική που ακολουθούμε. Με βάση το νόμο 4336, τη συμφωνία, είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε κάποιες φορολογικές ρυθμίσεις", είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ενώ και σε άλλο σημείο ανέφερε: "Πάρα πολλά από τα μέτρα που έχουμε μπροστά μας είναι μέτρα που πρέπει να τα κάνουμε αναγκαστικά, δεν είναι μέτρα πολιτικής επιλογής".

Ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι όλα τα ζητήματα θα θα συζητηθούν στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής και "όπου χρειάζεται" θα γίνουν αλλαγές.

"Συζητούμε με τα τεχνικά κλιμάκια τις διατάξεις και όπου μπορούμε θα κάνουμε βελτιώσεις. Ήδη ανακοινώθηκαν κάποιες χθες όπως για τη φορολογία των ακινήτων", εξήγησε.

«Σε ότι αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ στα δωμάτια. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι για την φορολογική πολιτική που ακολουθούμε. Είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις. Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν νόμο, τον 43/36, να ανακεφαλαιώσουμε τις τράπεζες για να έχουμε χρηματοδότηση». Όπως επισήμανε, «πολλά μέτρα από τα οποία είναι μπροστά μας, είναι μέτρα αναγκαστικά. Δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης».

«Σεπτέμβρη του 2009 είχαμε 30 δις. ληξιπρόθεσμες οφειλές, Σεπτέμβρη του 2015 έχουμε 90 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν έχει νόημα να βάζουμε άλλους φόρους αν δεν εισπράττουμε», είπε ακόμα ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε:

«Αυτή η πολιτική που ακολουθούμε δεν είναι η κυβερνητική μας πολιτική. Δεν είναι στην πολιτική μας λογική. Το ποιες ρυθμίσεις πρέπει να ακολουθηθούν, πρέπει να είναι αποτέλεσμα αντικειμενικών κριτηρίων».

Για τα όρια αναλήψεων για δημόσιους υπαλλήλους - συνταξιούχους

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στα όρια αναλήψεων για υπαλλήλους του Δημοσίου και συνταξιούχους απάντησε:

"Δεν θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις μέσω αυτής της διαδικασίας του πλαστικού χρήματος. Θέλουμε να επεκτείνουμε τη χρήση πλαστικού χρήματος. Δεν έχει να φοβάται ο πολίτης τίποτα. Οφέλη θα έχει και όχι προβλήματα".

Εξήγησε ότι αυτό που εξετάζεται είναι να δοθούν κίνητρα στον πολίτη, όπως το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα, αλλά και σε σχέση με την πίστωση, αν δηλαδή κάποιος έχει έναν μισθό των 1.000 ευρώ με την χρήση του πλαστικού χρήματος θα μπορεί να καταναλώνει σε ένα μήνα περισσότερα από 1.000, όπως είπε, ενώ θα δοθούν χρήματα και στην επιχείρηση.

Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απόφαση πέρα από την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Προανήγγειλε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας λέγοντας ότι «προσπαθούμε να αυξήσουμε την επιβάρυνση προς τα πάνω και να τη μειώσουμε προς τα κάτω», ενώ σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι το αργότερο μεθαύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος. Επίσης, ανέφερε ότι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν το 2016 με απώτερο στόχο την εξομείωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

Διεμήνυσε ότι «καμιά λίστα δεν θα οδηγηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε παραγραφή», ενώ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί δεν έχουν εγκρίνει την παράταση της μη παραγραφής για τη λίστα Λαγκάρντ που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «έχει ζητηθεί από τους θεσμούς η παράταση της παραγραφής». Εξέφρασε πάντως, την ελπίδα, ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα.