Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των Eurobank και Πειραιώς



Συνεχίστηκε και στο β΄ τρίμηνο του 2017 η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στη στεγαστική πίστη και στο χαρτοφυλάκιο των μικρών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν την Τετάρτη Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, μαζί με τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου μισού της τρέχουσας χρήσης. 

Αν και η πορεία των σχετικών μεγεθών βελτιώθηκε σε σύγκριση με το πολύ αρνητικό ξεκίνημα της χρονιάς, οι εσωτερικές μονάδες διαχείρισης επισφαλειών έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να θέσουν την κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο. 

Αναλυτικότερα, στο β΄ τρίμηνο του 2017 συμπλήρωσαν για πρώτη φορά τρεις συνεχείς μήνες καθυστέρησης στεγαστικά δάνεια 101 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και 400 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά από την άνοδο κατά 120 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στο α΄ τρίμηνο. 

Όπως απεδείχθη τους προηγούμενους μήνες, αρκεί ένα μικρό διάστημα αβεβαιότητας, όπως για παράδειγμα συνέβη με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για να βγουν εκτός τροχιάς οι στόχοι αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων. 

Μπορεί η κατάσταση να παραμένει ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο για να πιάσουν οι τράπεζες τα νούμερα των φιλόδοξων σχεδίων μείωσης των επισφαλειών, είναι απαραίτητη η βελτίωση των πολιτικοοικονομικών συνθηκών τα επόμενα τρίμηνα. 

Επιπλέον, όσο το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν σταθεροποιείται, η δημιουργία νέων προβληματικών χορηγήσεων θα συνεχίσει να «ροκανίζει» τα οφέλη από τις επιτυχημένες ρυθμίσεις και διαγραφές δανείων που υλοποιούν οι τραπεζικές διοικήσεις και θα θέτει εμπόδια στο δρόμο του κλάδου για επιστροφή σε βιώσιμη κερδοφορία. 

Αναλυτικότερα, η Eurobank προχώρησε στο β΄ τρίμηνο του 2017 σε διαγραφές δανείων ύψους 159 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια διαγραφών 204 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο της φετινής χρήσης. 

Σταθερές σε τριμηνιαία βάση, στα 700 εκατ. ευρώ, διατήρησε στο β΄ τρίμηνο του 2017 η Τράπεζα Πειραιώς τις διαγραφές δανείων από τα χαρτοφυλάκιά της. 

Την ίδια περίοδο οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμειναν και στο β΄ τρίμηνο του έτους σταθερές στα 180 εκατ. ευρώ περίπου για τη Eurobank και στα 260 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.