Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Θεσσαλονίκη: Αναβολή πήρε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘΗ δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία έγινε στις 16 Μαρτίου, πήρε αναβολή για τις 26 Νοεμβρίου.

 Σε βάρος των συλληφθέντων που παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49).
 

Πρόκειται για 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών, οι οποίοι μετά την πρώτη αναβολή της υπόθεσης, δύο ημέρες μετά τη σύλληψή τους, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα αναβλήθηκε λόγω κολλήματος κάποιον εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης στην κατάληψη της Σχολής, οι αστυνομικοί εντόπισαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, αστυνομικές χειροβομβίδες κρότου λάμψης, μεταλλικό κόφτη σιδήρου και πλήθος κλειδαριών, κόφτη σιδήρων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, περιέχοντες μπογιά, βαριοπουλα, δύο ενεργοποιημένες αστυνομικές χειροβομβίδες χειρός (κρότου λάμψης και δακρυγόνο), ενώ η έρευνα της αστυνομίας να συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των δραστών, καθώς σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και φωτοβολίδων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η επέμβαση έγινε μετά από καταγγελία για την πρόκληση φθορών στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.