Κυριακή 29 Μαΐου 2022 -

Θα καταφέρουν να διαλύσουν την ΝΔ; Παραιτείται ο Μεϊμαράκης αν παραιτηθούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι από τις θέσεις ευθύνης τουςΣε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η ενότητα της ΝΔ μετά το εκλογικό φιάσκο που είχε σαν αποτέλεσμα να χτυπήσουν  "κόκκινο" οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορεί τον Απόστολο Τζιτζικώστα ότι με την στάση του επιχειρεί να διασπάσει την παράταξη.

Από την άλλη πλευρά, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένουν στην αρχική τους θέση και ζητούν την παραίτηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη από την προεδρία του κόμματος και στην θέση του να οριστεί μεταβατικός αρχηγός, μάλιστα ο πρώην υπουργός πρότεινε την Μαριέττα Γιαννάκου.

Αποστάσεις παίρνει ο Άδωνις Γεωργιάδης που δεν ζητά την απομάκρυνση του Ευ. Μεϊμαράκη, παρά το γεγονός ότι πιστεύει πως φέρει ευθύνη για τα όσα συνέβησαν.

Κοινός παρονομαστής όλων των υποψηφίων είναι να διεξαχθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι εσωκομματικές εκλογές με άλλη εταιρεία, προκειμένου να μην συνεχιστεί η απαξίωση της διαδικασίας αλλά και του κόμματος.

Επίσης, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ζητούν να συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος προκειμένου να «ειπωθούν αλήθειες», όπως λένε, για τα όσα έγιναν προεκλογικά και πως θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα από εδώ και πέρα.

Ωστόσο, είχε ήδη προγραμματιστεί να συνεδριάσει η ΚΟ την Τετάρτη, δεν αποκλείεται όμως να συνεδριάσει νωρίτερα λόγω των ραγδαίων εξελίξεων. Το αίτημα αυτό έχουν θέσει μια σειρά από βουλευτές της ΝΔ, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως και το συνέδριο του κόμματος.

Μεϊμαράκης: Παραιτούμαι από μεταβατικός πρόεδρος

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από το φιάσκο της εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού το πρωί της Δευτέρας,
ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε χαρακτηριστά ότι δεν είναι «γαντζωμένος» στις καρέκλες και γι' αυτό, όπως είπε, θα ζητήσει  να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος από σήμερα, «ώστε να προχωρήσουμε στις εσωκομματικές εκλογές».

«Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά με την προϋπόθεση να παραιτηθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας από περιφερειάρχης και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν είμαι γαντζωμένος στην καρέκλα», σημείωσε και πρότεινε για τη θέση του μεταβατικού προέδρου τη Μαριέτα Γιαννάκου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτρη Σιούφα και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. 

 «Την ώρα που το καράβι πάει να βυθιστεί, αντί να το σώσουμε, αυτοί κάνουν επιθέσεις και ζητούν και την παραίτησή μου;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Και ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία, γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι;.Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ, μάλλον έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης  χαρακτήρισε ως μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες την χθεσινή, «εκκωφαντική» σιωπή του, έπειτα από την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών.

«Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι' αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντηση πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα», είπε και πρόσθεσε: «Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες. Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα».

 

Καραμανλής: Εκλογές άμεσα

Ανήσυχος για τις εξελίξεις στη ΝΔ είναι ο Κώστας Καραμανλής, που παρακολούθησε τα όσα συνέβησαν από το σπίτι του στην Ραφήνα. Προτεραιότητα για τον πρώην πρωθυπουργό είναι η ενότητα του κόμματος κάτι που βλέπει ότι μπορεί να διαρραγεί λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά το εκλογικό φιάσκο, τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και στην «γαλάζια» βάση.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον Κώστα Καραμανλή και συζήτησαν για το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα προκειμένου να μην τραυματιστεί άλλο η παράταξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πλευρές καθώς εκείνο που προέχει είναι η παράταξη. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής των εκλογών, προκειμένου να μην διασυρθεί άλλο το κόμμα και απαξιωθεί η διαδικασία.

Προς παραίτηση ο Παπαμιμίκος – Στις 13:00 συνεδριάζει η ΚΕΦΕ

Ωστόσο, όλοι οι υποψήφιοι ζητούν την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος και προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου που πιθανότατα θα πληρώσει και το «μάρμαρο».

Θέμα ωρών δείχνει να είναι η ανακοίνωση της παραίτησης τόσο του Ανδρέα Παπαμιμίκου όσο και του Γενικού Διευθυντή της ΝΔ Κωνσταντίνου Τσιμάρα. Και οι δύο έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τόσο των μελών της ΚΕΦΕ, όσο και των βουλευτών του κόμματος για τα όσα συνέβησαν, αλλά και για την επιλογή της εταιρείας.

Συνεργάτες του Ευάγγελου Μεϊμαράκη υπενθύμιζαν τον καβγά του προέδρου της ΝΔ με τα μέλη της ΚΕΦΕ για την εταιρεία που θα είχε την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας αν και τελικά δεν επελέγη εκείνη για την οποία είχε διαμαρτυρηθεί αρχικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο εκρηκτικός διάλογος Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη

Μόλις η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανερά εκνευρισμένος πήρε στο τηλέφωνο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σου ζητώ την παραίτηση σου. Έχεις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Δεν ξέρεις τι λες. Από μένα εξαρτάται; Όση ευθύνη έχω εγώ, έχεις και εσύ. Όλοι μετέχουμε στην ΚΕΦΕ, έχετε αντιπροσώπους και εσείς εκεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να αποσυρθείς.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Δεν ξέρεις τι λες.