Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

18 °C

Σήμερα, 28. Νοεμβρίου 2021

Τ.Ερντογάν: Προαναγγέλλει διεθνή διάσκεψη για τα ΒαρώσιαΔιεθνή διάσκεψη για τα Βαρώσια μέσα στον Σεπτέμβρη φέρεται να ετοιμάζει σε τουρκικό πανεπιστήμιο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το cyprustimes.gr που επικαλείται το τουρκικό ATV, η Άγκυρα διαμηνύει πως για Βαρώσια θα κάνει «ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο» χωρίς «να έχουν επιφυλάξεις».

Ο Ερντογάν μίλησε για μήνυμα που δόθηκε κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα σημειώνοντας πως κάποιες χώρες και οργανισμοί άρχισαν να απειλούν.

«Εν τω μεταξύ, έγινε μια συνάντηση στη Γενεύη. Χάρη σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Τατάρ στάθηκε όρθιος, έμεινε σταθερός και μετέφερε το μήνυμά μας στους ανθρώπους εκεί. Τι είναι αυτό; Δύο κυρίαρχα κράτη. Δεν υπάρχουν άλλες παραχωρήσεις εδώ, τελείωσε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, τελείωσε. Ό, τι πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει τώρα» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο ίδιος σημείωσε, αναφερόμενος στη διαδικασία στο Μπούργκενστοκ, πως η ΕΕ διατηρούσε πάντα το βόρειο τμήμα με ψέματα και πως δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

«Έπρεπε να δώσει μεγάλη διοικητική και οικονομική υποστήριξη. Δεν έδωσε καμία. Κοίτα, ακόμα καθυστερούν την Κύπρο αυτή τη στιγμή. Ποιος αναγνωρίζει τώρα την Κύπρο (εννοεί τα κατεχόμενα); Μόνο εμείς. Γιατί δεν την αναγνωρίζετε;

Όταν έρχεστε στον νότο, γιατί δεν πάτε και στον βορρά; Πηγαίνετε. Ποιος σας τρομάζει; Αλλά εμείς, είπε, "πήγαμε με ηρεμία και άνεση. Τι συμβαίνει στην επόμενη διαδικασία; Θα το δείξουμε εγκαίρως, αλλά τα περίκλειστα Βαρώσια άνοιξαν τώρα; Άνοιξαν. Τώρα, τι είδους βήματα θα γίνουν για αυτόν τον τόπο, ό,τι απαιτεί το διεθνές δίκαιο» σημείωσε.

Τέλος, έκανε γνωστό πως ίσως το φθινόπωρο, θα γίνει μια διεθνής διάσκεψη μέσω ενός πανεπιστημίου προσθέτοντας πως θα δοθεί κυρίως βάρος στα Βαρώσια.