Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

26 °C

Σήμερα, 7. Αυγούστου 2020

Τεράστια οικολογική καταστροφή: Γέμισε πετρέλαιο ο Σαρωνικός - Φόβοι για επέκταση της ρύπανσηςΤεράστια είναι η οικολογική ρύπανση στη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό, στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής. 

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Μέχρι και αυτή την ώρα τα αίτια του ναυαγίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι πιθανόν υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου από κάποιο σωλήνα.

Οι εικόνες από τις παραλίες της Σαλαμίνας χθες όμως είναι τρομακτικές, αφού απεικονίζουν το μέγεθος της ρύπανσης στις ακτές του νησιού. Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια έγιναν «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.

Όπως επισημαίνει η κ. Νάννου - Παπαθανασίου, δήμαρχος Σαλαμίνας, η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη και έχει αναθέσει σε δύο ιδιωτικές εταιρείες τις εργασίας  απορρύπανσης:

«Βρίσκονται εδώ από το πρωί της Δευτέρας και μας εγγυώνται ότι θα γίνει καλή δουλειά αλλά χρειάζεται χρόνος τον οποίο οριοθετούν περίπου στον ένα μήνα. Εμείς σαν δήμος καταδικάζουμε το γεγονός και τον τρόπο με τον οποίο ελλιμενίζονται τα βαπόρια σε αυτή την απόσταση από τις ακτές της Σαλαμίνας».

Καθησυχαστικός εμφανίζεται από την πλευρά του ο διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» η οποία έχει αναλάβει ένα μέρος του έργου λέγοντας πως η λέξη «καταστροφή» είναι υπερβολική καθώς θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος:

«Πολύ γρήγορα στεγανοποιήθηκε το πλοίο με αποτελεσματικό τρόπο και σταμάτησε η περαιτέρω διαρροή. Όταν βυθιστεί το πλοίο και διαρρεύσει το πετρέλαιο δεν έχεις χρόνο. Εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όταν λοιπόν διέρρευσε το πετρέλαιο μετά την βύθιση ήταν αναμενόμενο κάποιες περιοχές να πληγούν.

Το γεγονός ότι το πετρέλαιο εμφανίστηκε κάποιες ώρες μετά δεν έχει να κάνει με την ταχύτητα της αντίδρασης, έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κηλίδα, με την ταχύτητα των ανέμων και των ρευμάτων. Θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με επιτυχία.

Μιλάμε για μία ρύπανση μεγάλη σε έκταση όχι όμως για μία καταστροφή ανεπανόρθωτη. Η λέξη καταστροφή είναι υπερβολική. Δεν παύει να είναι κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν και έχει αντιμετωπιστεί. Στο Σαρωνικό και στη Σαλαμίνα έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες ρυπάνσεις την τελευταία 15ετία», σημειώνει ο κ. Μαμαλούκας.

Στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών ατόμων ιδιωτικής εταιρείας με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη. Ο αριθμός τους ήδη από σήμερα πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες και να αποφευχθεί μία τυχόν μετακίνηση της κηλίδας σε άλλα σημεία των θαλάσσιων περιοχών του νησιού. 

Ακόμη σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικό σκάφος, ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά, παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη καθώς και βοηθητικό σκάφος. Επιπρόσθετα, στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. 

Να σημειωθεί, πως ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου αφού συνελήφθησαν, στη συνέχεια αφέθησαν προσωρινά ελεύθεροι έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.

Την ίδια ώρα η δήμαρχος Σαλαμίνας τονίζει πως από την πλευρά του δήμου θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής «για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε γνώστες των ευθυνών, να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά και να ζητήσουμε αποζημιώσεις τόσο για το νησί μας όσο και για τους επιχειρηματίες και τα σκάφη που έχουν υποστεί ζημιές».