Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Τέμπη, ένας χρόνος οδύνης και οργής: Συγκλονίζουν επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων – «Θέλουμε δικαίωση»Βυθισμένοι στον πόνο, στη θλίψη, αλλά και στη μέγγενη των αναπάντητων ερωτημάτων βρίσκονται οι συγγενείς των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ένα έτος μετά τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, οπότε και «πάγωσε» ο χρόνος για δεκάδες οικογένειες.

 

(EUROKINISSI)

 

Οι οικογένειες των 57 νεκρών εξακολουθούν να μιλούν για έγκλημα, ζητούν δικαίωση, να μην υπάρξει συγκάλυψη και να φτάσει μέχρι τέλους η απόδοση ευθυνών. Την ίδια ώρα, τον δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν οι επιζήσαντες της τραγωδίας, που βγήκαν ζωντανοί από τον εφιάλτη, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ψυχικά και σωματικά τραύματα που άφησε χαραγμένα πάνω τους η πολύνεκρη σύγκρουση.

Ο Κώστας, φοιτητής Γεωπονίας που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του την ώρα του δυστυχήματος. «11 και, όταν έγινε το δυστύχημα, μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα του και λέει ‘μαμά κοιμήσου, θα αργήσω’, θα σε πάρω όταν φτάσω’. Αμέσως κόπηκε το τηλέφωνο» ανέφερε ο παππούς του, ανακαλώντας όσα συνέβησαν πριν από έναν χρόνο.

 

Ο 34χρονος Βάιος, που έχασε επίσης τη ζωή του στη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία, ταξίδευε με τη σύντροφό του, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά που χρειάστηκε να περάσει έναν μήνα στη ΜΕΘ.

«Είναι πάρα πολύ βαρύ. Θα πάμε στο σημείο μηδέν να αγκαλιάσουμε τις υπόλοιπες οικογένειες, με τις οποίες γίναμε οικογένεια μετά από όλα αυτά» δήλωσε αδερφός θύματος, μιλώντας για το πένθος που βιώνουν οι οικογένειες.

(Kontstantinos Tsakalidis / SOOC)

«Είναι ζωντανός από τύχη»

Κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να πιστέψουν ακόμη πώς κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. «Είχε εισιτήριο στο δεύτερο βαγόνι. Στον Παλαιοφάρσαλο που γίνεται η αλλαγή για όσους μετακινούνται από Καρδίτσα προς Θεσσαλονίκη είδε στο κινητό του το 2 για 5. Το αποτέλεσμα ήταν να ανεβεί στο 5ο βαγόνι και σήμερα να είναι ζωντανός από τύχη να πω, από θαύμα» δήλωσε η μητέρα επιβάτη.