Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Σύνταξη στα 66 και αν: Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει ότι αυξάνεται το όριο κατά 4 χρόνια!Αυξάνεται κατά τέσσερα χρόνια το όριο συνταξιοδότησης -για πλήρη σύνταξη- για τους νέους εργαζόμενους, σύμφωνα με όσα την έκθεση του ΟΟΣΑ. 

Αυτό προκύπτει έπειτα από έκθεση του ΟΟΣΑ, λόγω της σύνδεσής του με το προσδόκιμο ζωής. Ειδικότερα, το όριο συνταξιοδότησης, αναμένεται να φτάσει στα 66 χρόνια από 62, που ισχύει σήμερα, με 40 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ δεν κάνει ρητή πρόβλεψη για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη με βάση το γενικό όριο των 67 ετών, ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης.

 

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, δεν φαίνεται να αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς τα όρια θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη η μερική σύνδεση τους με το προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, σήμερα μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν προχωρήσει σε τέτοια σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία και η Σλοβακία.

Την ίδια ώρα, όσο και αν κυβέρνηση προσπαθεί επικοινωνιακά να κρύψει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να υπάρχει αύξηση μετά το πέρας της επόμενης 3ετίας, καθώς ανά τριετία εξετάζεται το προσδόκιμο ζωής και αναλόγως προσαρμόζονται τα όρια. Όπως είπε, μιλώντας στο OT Forum, λόγω κορωνοϊού, υπήρξαν ανατροπές στα δεδομένα.