Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συνεχίζεται η αυτοψία στα ύφαλα του Blue Star Patmos



«Κολλημένο» στην είσοδο του λιμανιού της Ίου παραμένει από χθες τα ξημερώματα το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Patmos και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί, εάν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η πλευστότητά του, ανέφεραν στελέχη εταιρείας ναυαγιαίρεσης. Όπως διευκρίνισαν, ακόμη δεν μπορεί να διαπιστωθεί ο βαθμός της ζημιάς ή του ρήγματος.

Αυτήν τη στιγμή οι δύτες που επιθεωρούν συνεχώς τα ύφαλα του πλοίου, επικεντρώνονται σε μετρήσεις στο σημείο όπου το πλοίο έχει «καθίσει», προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα δεδομένα, προτού ξεκινήσει η επιχείρηση αποκόλλησής, που το πιθανότερο είναι να γίνει με έλξη. Πάντως, στο σημείο βρίσκονται ήδη από χθες τρία ρυμουλκά.

Πριν την αποκόλληση, θα ζητηθεί για προληπτικούς λόγους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας, η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου.

Στη συνέχεια, αφού διαπιστωθεί ο βαθμός της ζημιάς, ειδικά συνεργεία, αφού αδειάσουν τα απόνερα από τις δεξαμενές, με τη χρήση μεγάλων αντλιών απάντλησης των υδάτων -που διαθέτει και το ίδιο το πλοίο- θα προχωρήσουν σε πρόχειρη στεγανοποίηση του ρήγματος. Από εκεί το πλοίο θα μπορεί να οδηγηθεί στο πλησιέστερο ναυπηγείο για εργασίες επισκευής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μηχανές του πλοίου, όπως και οι άξονες των προπελών είναι άθικτες, ενώ στο προσαραγμένο πλοίο έχουν ποντιστεί από σήμερα δύο σειρές πλωτά φράγματα για προληπτικούς λόγους.

«Φως» στα αίτια της προσάραξης του Blue Star Patmos αναμένεται να δώσει η επεξεργασία των στοιχειών του Voyage Data Recorder (VDR), ο ειδικός υπολογιστής που καταγράφει όλα τα δεδομένα και τις συνομιλίες στη γέφυρα του πλοίου.

Λόγω του ατυχήματος αποφασίστηκαν τροποποιήσεις δρομολογίων από την πλοιοκτήτρια εταιρία, Blue Star Ferries.