Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 -
Συννεφιά

4 °C

Σήμερα, 22. Ιανουαρίου 2022

Συνεδριάζει σήμερα η «σκιώδης κυβέρνηση» της ΝΔΣυνεδριάζει  σήμερα το πρωί το σχήμα των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι δε η πρώτη συνεδρίαση μετά την πανηγυρική συγκρότησή του και αναμένεται ο πρόεδρος του κόμματος να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής και παράλληλα οδηγίες προς τους «σκιώδεις υπουργούς του». 

Η συνεδρίαση του οργάνου έρχεται σε μία στιγμή που η ηγεσία του κόμματος επικαιροποιεί την στρατηγική της καθώς είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση.

Το αίτημα για εκλογές παραμένει, αλλά αποσυνδέεται από την αξιολόγηση, για την οποία η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν με τον καλύτερο τρόπο και με το μικρότερο κόστος για την οικονομία και τους πολίτες". Πάντως η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δικαιώνει τις προβλέψεις της καθώς όπως λέει "η καθυστέρηση την οποία έκανε η κυβέρνηση για εσωκομματικούς λόγους, εξέθρεψε τις υπερβολικές σε πολλά σημεία απαιτήσεις των δανειστών».

Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει την γραμμή του κόμματος και σε σχέση με την στάση στην βουλή όταν έλθει προς ψήφιση η συμφωνία ώστε να μην υπάρχουν παραφωνίες, όπως διαπιστώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν στελέχη του κόμματος υποστήριξαν με διαρροές, ότι η ΝΔ θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει πιο συναινετική στάση και να ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που ενδεχομένως φέρει η κυβέρνηση. Η θέση της ηγεσίας, που θα καταστήσει σαφή ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο αλλά θα εξετάσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενδεχομένως ψηφίσει ορισμένες, ενώ θα κάνει επ αυτών και τις δικές της βελτιωτικές προτάσεις. Φυσικά εάν η συμφωνία έλθει πακέτο σε ένα άρθρο η ΝΔ θα καταψηφίσει. Εάν έλθουν σε διαφορετικά άρθρα οι διαρθωτικές αλλαγές ενδεχομένως ψηφίσει κάποιες από αυτές. 'Αλλωστε στην συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στον ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ και στο παρελθόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως ψηφίσει διαρθρωτικές αλλαγές.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Αναμένεται δε ο κ. Μητσοτάκης να στείλει σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του  κόμματος ότι η ΝΔ είναι ενωμένη απέναντι στην "επικίνδυνη και διχαστική κυβέρνηση", και ότι το αίτημα για εκλογές είναι της ελληνικής κοινωνίας.

Στελέχη της Πειραιώς μετά την «παρεξήγηση» με τις δηλώσεις της κας Κατερίνας Παπακώστα στην εφημερίδα «Ειδήσεις», έλεγαν ότι οι παραφωνίες από στελέχη δεν θα γίνουν ανεκτές καθώς πληγώνουν τη βάση της γαλάζιας παράταξης και αποδυναμώνουν το μήνυμα του κόμματος. 'Αλλωστε και στην κα Παπακώστα την Παρασκευή το βράδυ διεμηνύνθη ότι αν δεν διευκρινίσει τι εννοούσε την περίμενε διαγραφή. Η κα Παπακώστα έκανε διευκρινιστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την Τετάρτη και Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού  Κόμματος, που εκ των πραγμάτων θα αναφερθεί στο Brexit και το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα και με την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Στο περιθώριο ο κ. Μητσοτάκης όπως είθισται θα έχει συναντήσεις με ηγέτες και ομολόγους του των συντηρητικών κομμάτων. Όσον αφορά τα ελληνικά πράγματα ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι η πρόταση της ΝΔ είναι σταθερή και προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% με δημοσιονομικά ρεαλιστικά πλεονάσματα 2% ώστε να εξασφαλιστεί στην επόμενη κυβέρνηση "δημοσιονομικός αέρας" να υλοποιήσει την μεταρρυθμιστική της πολιτική.

Στις Βρυξέλλες όμως ενδέχεται να συναντήθεί και με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ. Επίσης με τον νέο πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με την αρμόδια για τα εξωτερικά της ΕΕ, Μογκερίνι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό όπως και την κατάσταση στην περιοχή, μετά και τις τελευταίες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Η θέση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας σε μία ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή και θα πρέπει να στηριχθεί από τους συμμάχους της, τόσο στο οικονομικό όσο και στο γεωπολιτικό πεδίο.