Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συνεδριάζει το EuroWorking Group για εκκρεμή προαπαιτούμενα



Να δώσει εξηγήσεις για το πόσα και ποια από τα 88 προαπαιτούμενα παραμένουν εκκρεμή για να κλείσει η 4η αξιολόγηση, θα κληθεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, στη συνεδρίαση του Euro-working Group (EWG) που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 27ης Απριλίου στην Σόφια.

Όπως είχε δηλώσει πάντως ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών «ένα προαπαιτούμενο μπορεί να έχει 35 δράσεις και να έχουν καλυφθεί ήδη οι τριάντα. Δεν μπορείς, επομένως, αυτό να το μηδενίζεις, όταν το 80% έχει καλυφθεί». Συνεπώς το EWG θα συζητηθεί σε λεπτομέρεια πού «κολλάει» κάθε νέο μέτρο, ποιο είναι το ειδικό «βάρος» του και πότε αναμένεται τελικά να παραδοθεί.

Στην ίδια συνεδρίαση το EWG θα εξετάσει όμως την πρόοδο στις συζητήσεις που γίνονται για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο κύριος Χουλιαράκης θα πάρει έτσι μια πρώτη "γεύση" για τις παρεμβάσεις στο χρέος, ενόψει και των αποφάσεων για το γαλλικό σχέδιο Μακρόν.

Στην ίδια συνέντευξή του πάντως ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων στο εξής θα συνδέεται, αντί για δόσεις δανείων, με «δόσεις» μέτρων ελάφρυνσης στις αποπληρωμές του χρέους. Όπως είπε για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση «είναι προφανές ότι μερικές χώρες μας εμπιστεύονται λιγότερο και θα θέλανε κάποια conditionality (κάποιους όρους). Το πώς θα τηρούνται σε σχέση με το χρέος δεν έχει συζητηθεί ούτε και το πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι. Μέχρι τώρα, το βασικό που συζητιέται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance), με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Eurogroup (21 Ιουνίου) είτε μέχρι τις 21 Αυγούστου (εκ παραδρομής στην έντυπη έκδοση γράφτηκε 28 Αυγούστου), που τελειώνει το πρόγραμμα (π.χ. τομεάρχες στο Δημόσιο, κτηματολόγιο, άδεια καζίνο που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό κλπ). Όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν, αλλά δεν αφορούν νέους όρους» ανέφερε τότε ο υπουργός.

Ο κύριος Τσακαλώτος πάντως έχει ήδη προαναγγείλει και ζυμώσεις σε πολιτικό επίπεδο, σε ταξίδι που θα κάνει άμεσα στο Βερολίνο για να συναντηθεί κατ’ιδίαν με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σόλτς.