Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη!



Ομάδα αναρχικών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 03.02.2018, στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη.

Με μια λιτή ανακοίνωση, «αναρχικές και αναρχικοί» αναφέρουν επιγραμματικά το τι συνέβη, στέλνοντας έτσι το μήνυμά τους. Τι δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης μια ημέρα πριν το συλλαλητήριο.

Η ανάληψη ευθύνης

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε σε γνωστό site του αντιεξουσιαστικού χώρου και αναλυτικά αναφέρει:

«Σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι μερικές συντρόφισσες και σύντροφοι παρεμβήκαμε στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, γράφοντας στην πρόσοψη: “Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος”. Στη συνέχεια πετάξαμε μπογιές και αποχωρήσαμε.

Ο Μίκης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής στο “συλλαλητήριο για το Μακεδονικό”, παίρνοντας θέση στην ανασυγκρότηση του εθνικού κορμού, μαζί με όλο τον εθνικιστικό, πατριωτικό συρφετό, την ίδια ώρα που η επίθεση στους “από τα κάτω” εντείνεται με αντιαπεργιακούς νόμους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κλπ συμβάλλοντας στην γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας…

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ«.

Μίκης Θεοδωράκης – Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν περίπου 15:30 το απόγευμα του Σαββάτου (03.02.2018) όταν αγνωστος αριθμός ατόμων βρέθηκε έξω από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, στην περιοχή της Ακρόπολης. Μίκης Θεοδωράκης συλλαλητήριοΜίκης Θεοδωράκης συλλαλητήριο

Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν κόκκινη μπογιά στην πόρτα της εξόδου αλλά δεν έμειναν εκεί. Με μαύρο σπρέι έγραψαν κι ένα σύνθημα κατά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. «Η ιστορία του ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της Πλ. Συντάγματος (σ.σ. εκεί θα γίνει το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία)» έγραψαν. Μίκης Θεοδωράκης

Μίκης Θεοδωράκης: Να μην πτοηθεί ο κόσμος, να έρθει στο συλλαλητήριο!

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είναι καλά στην υγεία του. Και με δήλωσή του που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του, έστειλε μήνυμα πως εκείνος δεν πτοείται από τις απειλές ενόψει του συλλαλητηρίου.

Φωτογραφία EurokinissiΦωτογραφία EurokinissiΦωτογραφία EurokinissiΦωτογραφία EurokinissiΦωτογραφία Eurokinissi

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απειλές που δέχεται για να μην μιλήσει στο συλλαλητήριο και την επίθεση με μπογιές που έγινε στο σπίτι του, είπε: «Είμαι ήρεμος και έτοιμος».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του για τον κόσμο, απάντησε: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».

Οργισμένη αντίδραση των θαυμαστών του

Θαυμαστές του Μίκη Θεοδωράκη αντέδρασαν με βαριές κουβέντες στην επίθεση στο σπίτι του. Σε blog που διατηρούν για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ανέβασαν ανάρτηση στην οποία κάνουν λόγο για «σκοτεινούς κύκλους που πολεμούν τον Μίκη Θεοδωράκη από το 1940 και θα καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» και για «ποντίκια που όταν έρχεται η γάτα εξαφανίζονται

«Ό,τι και να κάνουν τους ενημερώνουμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν φοβάται τις απειλές, όπως δεν φοβήθηκε ποτέ τίποτα και κανέναν στη ζωή του και αύριο θα είναι στην εξέδρα της πλατείας συντάγματος» ξεκαθαρίζουν.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αύριο έχει ραντεβού με την ιστορία. Οι σκοτεινοί κύκλοι που τον πολεμούν απ’ το 1940 και συνεχίζουν μέχρι και τις μέρες μας, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν και πάλι στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» επισημαίνουν.

Καταδίκη

Η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη. Και σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι παρακρατικές μέθοδοι δεν φοβίζουν κανέναν.

Την αντίθεσή του σε πρακτικές βανδαλισμού εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επίθεση με μπογιές στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη. «Στεκόμαστε απέναντι σε πρακτικές βανδαλισμού όπως τα συνθήματα και οι μπογιές στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για αντιπολιτευτική σπέκουλα», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο εκρπόσωπος του ΠΑΣΟΚΠαύλος Χρηστίδης, αναρωτήθηκε πόσο δηλητήριο θα πέσει ακόμα και για πόσο καιρό θα καταδικάζουμε επιθέσεις κατά πολιτικών και πολιτών.

 
Παύλος Χρηστίδης@christidisp
 

Η επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη είναι απολύτως καταδικαστέα. Για πόσο καιρό, όμως, θα καταδικάζουμε επιθέσεις εναντίον πολιτών και πολιτικών; Πόσο δηλητήριο θα χυθεί ακόμη; Οι Έλληνες πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Δεν χωρούν νέοι διχασμοί.

  •  

     22 απαντήσεις

  •  

  •  

     2020 Retweet

  •  

  •  

     6363 "μου αρέσει"

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
 

 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε την επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter. Ο Μίκης, έγραψε, δεν μπορεί να κριθεί από μια και μόνο απόφασή του.

«Η τεράστια προσφορά του στην Ελλάδα και στην τέχνη δεν αλλάζει επειεδή είπε ότι θα μετάσχει στο συλλαλητήριο. Η ιστορία του δεν μουτζουρώνεται», κατέληξε.

 
Stavros Theodorakis@St_Theodorakis
 

Ας μην τα κάνουμε όλα ίσωμα. Κανείς και ειδικά ο Μίκης δεν μπορεί να κριθεί από μια και μόνο απόφαση του. Η τεράστια προσφορά του στην Ελλάδα και στην τέχνη δεν αλλάζει επειδή είπε ότι θα μετάσχει στο συλλαλητήριο. Η ιστορία του δεν μουτζουρώνεται.

  •  

     3636 απαντήσεις

  •  

  •  

     2727 Retweet

  •  

  •  

     7575 "μου αρέσει"

Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
 

 

Την επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη καταδίκασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους. Και τονίζουν ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν πτοούνται ούτε επηρεάζονται από το να μην πάνε στο συλλαλητήριο!

«Τέτοιες και παρόμοιες ενέργειες, ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσήμου ή προσχημάτων, στρέφονται ευθέως ενάντια στη Δημοκρατία την οποία οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν πτοούνται από τέτοιου είδους ενέργειες, ούτε επηρεάζονται στην απόφασή τους να εκφραστούν δημοκρατικά και ειρηνικά στο συλλαλητήριο αύριο στο Σύνταγμα»,αναφέρεται.

Καταδίκη και από DiEM25

Ανακοίνωση εξέδωσε και το DiEM25 με αφορμή την επίθεση κατά του Μίκη Θεοδωράκη υπογραμμίζοντας πως είναι επίθεση εναντίον όλων των δημοκρατών ελλήνων, ανεξάρτητα του αν υποστηρίζουμε ή καταδικάζουμε το συλλαλητήριο στο οποίο θέλει να συμμετάσχει. Καταλήγοντας στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει πως το DiEM25 εκφράζει την αγάπη του και την αλληλεγγύη του στον μεγάλο συνθέτη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ