Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Süddeutsche Zeitung: H EE εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Τσίπρα«H Eυρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί από μια εξαιρετικά επίμαχη πρόσφατη περικοπή συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019», γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναίνεσε στον ελληνικό προϋπολογισμό “μετά από οκτώ χρόνια πολιτικής λιτότητας” χωρίς αυτή την περαιτέρω περικοπή, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Σάββατο στην Αθήνα. Κυρίως το ΔΝΤ και η Γερμανία είχαν αρχικά ζητήσει νέες περικοπές.

Ο Τσίπρας αντίθετα θεωρούσε ότι τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό εμφανίζονταν πρόσφατα μεγαλύτερα από το αναμενόμενο. Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της Ελλάδας μετά την επίσημη ολοκλήρωση των διεθνών προγραμμάτων δανειακής βοήθειας, τα οποία απαιτούσαν σκληρές περικοπές στο σύστημα πρόνοιας. Ως προς αυτό οι συντάξεις περικόπηκαν πολλές φορές. Το 2019 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα αυτή τη στιγμή υπολείπεται των συντηρητικών της Αντιπολίτευσης. Η αποφυγή της περικοπής συντάξεων ανήκε στις βασικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.