Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στη μεγάλη φωτιά της Εύβοιας



Σε δύσβατο σημείο στο χωριό Κοντοδεσπότι έχει περιοριστεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15:23 το μεσημέρι στην Εύβοια.

Η τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την πρώτη στιγμή, μαζί με την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων Αυτοδιοίκησης, στρατού, αστυνομίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει απώλεια ζωής, αλλά και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές σε περιουσίες αν σκεφθεί κανείς ότι οι φλόγες "έγλειψαν" τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Τα δύο χωριά και η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου που βρίσκεται στο Μακρυμάλλι εκκενώθηκαν προληπτικά όπως και η κατασκήνωση στην περιοχή.

Γύρω στις 6:30’ το πρωί ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 251 ΓΝΑ, κυρίως προληπτικά, αφού τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του από την υπερπροσπάθεια. Πραγματικά οι πυροσβέστες από ξηράς κι από αέρος υπερέβαλαν εαυτό, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. Συνολικά μέχρι το βράδυ επιχειρούσαν, 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 204 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις, 20 βυτιοφόρα, 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 μηχανήματα έργου. Από αέρος έφτασαν μέχρι και 10 μέσα (Canadair, PZL και ελικόπτερα), ενώ το πρωί της Δευτέρας ρίχτηκαν με το πρώτο φως δύο Canadair και τέσσερα ελικόπτερα.

Τα μηχανήματα της Περιφέρειας έχουν ανοίξει αντιπυρικές ζώνες βοηθώντας στον έλεγχο της κατάστασης που με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών (κόπασε ο αέρας), φαίνεται να γίνεται λιγότερο επικίνδυνη.

Θυμίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης μαζί με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό, βρεθήκαν κοντά στις περιοχές που δοκιμάζονται κηρύσσοντας το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψαθάς, υπενθυμίζοντας ότι είναι η 5η φορά που παίρνει φωτιά το συγκεκριμένο μέρος.

Τέλος σημειώνουμε ότι από τη 1 τα ξημερώματα έχουν αρθεί οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία από και προς την βόρεια Εύβοια. Μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες όσοι οδηγοί ήθελαν να προσεγγίσουν τη Χαλκίδα λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στην Καστέλλα, πήγαιναν από Λουτρά Αιδηψού και συνέχιζαν με πλοίο το ταξίδι τους μέσω Αρκίτσας.