Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στο κόκκινο οι αγορές λόγω FED



Tα σενάρια για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων επανέρχονται στο προσκήνιο φέρνοντας εκ νέου ρευστοποιήσεις στις αγορές. Τα ταμπλό των περισσότερων ασιατικών χρηματιστηρίων δείχνουν σήμερα κόκκινο, ακολουθώντας τη χθεσινοβραδινή πτώση στη Wall Street. 

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 καταγράφει πτώση 1,2%, με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να βρίσκονται στο στόχαστρο, εξαιτίας της ανατίμησης του γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας στις αγορές. Πτώση μεγαλύτερη του 1% παρουσιάζει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται και ο Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης. 

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκονται μόνο οι μετοχές στη Σανγκάη, όπου οι επενδυτές έχουν επιστρέψει σε καλή διάθεση ύστερα από αργία, με τον δείκτη CSI300 των blue chips να κάνει "άλμα" 1,9%. 

Παρά την άνοδο των κινεζικών μετοχών ο περιφερειακός δείκτης MSCI Ασίας- Ειρηνικού (πλην Ιαπωνίας) υποχωρεί 0,8% στις 6:50 ώρα Ελλάδος. 

Χθες με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρά το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας οι δείκτες κινούνταν ανοδικά. Ο δείκτης Dow Jones με τα 30 «βαριά χαρτιά» της αγορές υποχώρησε 0,67% στις 24.797,78 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε πτώση 0,22% στις 7.218,23 μονάδες, ενώ ο S&P 500, o πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αγοράς είχε απώλειες -0,55% στις 2.701,33 μονάδες.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά επιδεινώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και επομένως θα προχωρήσει κανονικά στα σχέδιά της για πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ αναμένει τουλάχιστον ακόμη δύο αυξήσεις έως τα τέλη του έτους