Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Στο αυτόφωρο όσοι βασανίζουν, κακοποιούν και ακρωτηριάζουν ζώαΝέα αυστηρή παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την προστασία των ζώων, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες για κακοποίηση, κλπ.των τετράποδων.

Με την εισαγγελική εγκύκλιο ζητείται από τους κατά τόπους εισαγγελείς  της χώρας να προχωρούν  στην άμεση σύλληψη του δράστη  και την παραπομπή του στο αυτόφωρο  σε περίπτωση βασανισμών, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, κ.λπ. ζώων

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών και εκείνη με τη σειρά τους στους εισαγγελείς Πρωτοδικών, να τηρούνται αυστηρά δύο παλαιότερες εγκύκλιοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την προστασία των ζώων των ετών 2013 και 2014.

Ο κ. Πλίωτας ζητεί από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν άμεσα σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός   βασανισμός κ.λπ. ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση τους, τον βασανισμό τους, τη χρησιμοποίηση τους για κερδοσκοπία, κ.λπ.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται στη νέα εισαγγελική παραγγελία ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Αμέσως στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Ακόμη, ο κ. Πλίωτας με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοποίηση κ.λπ. ζώων, ζητεί από τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών να ασκήσουν την επιβαλλόμενη εποπτεία στη  περιφέρεια ελέγχου τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, με εγκύκλιο της απευθυνόμενη στους διευθύνοντες τις εισαγγελίες Εφετών της χώρας, είχε ζητήσει  να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορίες-καταγγελίες, απ’ όπου κι αν προέρχεται αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ’ αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.τ.λ.

Μάλιστα, η κυρία Κουτσαμάνη σημείωνε ότι σε  περίπτωση, που οι συνάδελφοι της  διαπίστωναν παραβάσεις του νόμου, να προχωρούν   στην σύλληψη του δράστη και να ακολουθούν την διαδικασία   του αυτοφώρου.  

Προγενέστερα, τον Απρίλιο του 2013 ο αποβιώσας Ρούσσος - Εμμανουήλ Παπαδάκης, τότε αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και  πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είχε απέστειλε στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας παρόμοια   εγκύκλιο.

Σε εκείνη την εγκύκλιο γινόντουσαν διευκρινήσεις σχετικά με τον νόμο 4039/2012, ενώ εφιστούσε την προσοχή στους εισαγγελικούς λειτουργούς που συχνά αδιαφορούν ή κάνουν τα στραβά μάτια για εγκλήματα σε βάρος των ζώων.