Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στις 26 Σεπτεμβρίου πιθανώς η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ- Εν αναμονή τριμερούς στη Νέα Υόρκη



Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πιθανώς η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη, όπως δήλωσε την Τρίτη ο κ. Αναστασιάδης.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι γίνονται ακόμη διαβουλεύσεις.

«Είναι μια ημερομηνία που συζητείται, οφείλω να το πω γιατί δεν υπάρχει κάτι που να αποκρυβεί. Θα είναι μια κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα» είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ως προς τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι συζητήθηκαν κεφάλαια του Κυπριακού, μεταξύ των οποίων η οικονομία και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς αν προχώρησαν τα πράγματα σε αυτά τα δυο κεφάλαια, ο ίδιος απάντησε: «Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα, όλα τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε».

Ακόμα, ερωτηθείς γιατί δεν κλείνουν αυτά τα δυο κεφάλαια και εάν καταγράφονται σημαντικές διαφορές, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως «υπάρχουν όμως εκκρεμότητες για τις οποίες πρέπει να υπάρξει μια σύγκλιση για να κλείσουν οριστικά».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί διαφωνιών του Πόλυ Πολυβίου και παραίτησής του από τη διαπραγματευτική ομάδα, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «ούτε παραιτήθηκε ο κ. Πολυβίου, ούτε και εμποδίζεται ο οποιοσδήποτε να έχει επί νομικής φύσεως θεμάτων διαφορετικές απόψεις». Προσέθεσε, δε, ότι επικοινώνησε με τον κ. Πολυβίου, ο οποίος δεν υπέβαλε παραίτηση.

Ερωτηθείς εάν οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν με ανταλλαγή προτάσεων π.χ. στο θέμα του εδαφικού ή των εγγυήσεων, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως «μιλούμε για ανταλλαγή προβληματισμών και όχι για έγγραφες προτάσεις».

«Βεβαίως, εγώ υπέβαλα, όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεούται η άλλη πλευρά να το πράξει. Θα υπάρξει ευρύτερη συνέχιση αυτού του διαλόγου για να δούμε πώς μπορεί να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις που να συνάδουν με αυτό που είπαμε. Ποτέ το αίσθημα ασφάλειας της μιας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει πολυμερής διάσκεψη, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε: «Αν δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία και επαρκής πρόοδος, δεν δικαιολογείται πολυμερής διάσκεψη διότι δεν θα αποδώσει αυτά που επιδιώκουμε. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο ακόμα και αυτού του διαλόγου που, θα πρέπει να πω, βρίσκεται σε μια καλή πορεία».

Κληθείς να πει αν το αποτέλεσμα αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων θα καταδείξει αν το Κυπριακό είναι κοντά σε πορεία λύσης, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε, πως «δεδομένης της βούλησης και των δύο μερών να υπάρξει επιτέλους μια τελική κατάληξη, θεωρώ ότι είναι καθοριστικής σημασίας».