Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στις 26 Απριλίου το TEDx University of Piraeus



Για δεύτερη διαδοχική χρονιά «ανοίγει τις πύλες του» το TEDx University of Piraeus, το οποίο πραγματοποιείται στις 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Για μία ακόμη φορά στόχος της διοργάνωσης είναι να υπάρξει διάδοση νέων ιδεών, οι οποίες είναι ικανές να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δρούμε.

Έτσι, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης, «ως «Time Voyagers» θα ταξιδέψουμε στο χωροχρόνο των ιδεών.

Ανακαλύπτουμε την άρρηκτη σχέση παρελθόντος και μέλλοντος.

Πως  μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο μέλλον μαθαίνοντας από τις εμπειρίες του παρελθόντος;».

Οι ομιλητές προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας, της τέχνης, της δημοσιογραφίας και του θεάματος, ενώ έκαστος εξ αυτών θα έχει στη διάθεσή του 18 λεπτά.

Παράλληλα θα υπάρχουν happenings, ψυχαγωγία και μουσική, φαγητό, δώρα και πολλές άλλες εκπλήξεις θα είναι μέρος του ολοήμερου ταξιδιού μας στο χρόνο.

Ομιλήτρια στο σπουδαίο αυτό γεγονός η Μαρία Γιαχνάκη

Εκ των ομιλητών και η κα Μαρία Γιαχνάκη, έμπειρη δημοσιογράφος, πολεμική αναποκρίτρια, συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ, η οποία μίλησε για τις εμπειρίες της.  

1. Υπήρξε μια στιγμή στο παρελθόν που άλλαξε ριζικά τη ζωή σας;

Υπήρξαν 3 στιγμές στο παρελθόν που άλλαξαν τη ζωή μου. Η μία ήταν όταν έχασα τους συνεργάτες μου από βομβαρδισμό στον πόλεμο του Λιβάνου όταν εγώ μόλις πριν από μισή ώρα τους είχα αποχωριστεί για να συναντήσω κάποιον συνάδελφό μου κοντά στην περιοχή της Τύρου στο Νότιο Λίβανο κι έτσι δεν ήμουν στο νοσοκομείο που μέναμε όταν βομβαρδίστηκε.

Η άλλη όταν βρέθηκα μπροστά σε 52 αγγελούδια νεκρά μετά από βομβαρδισμό στο καταφύγιο που διέμεναν. Και η τρίτη όταν ξέμεινα με τα παιδιά μιας γιατρού στη Γάζα που είχα επισκεφθεί για ρεπορτάζ και μου ζήτησε να της τα φροντίσω για τρεις ώρες μέχρι να επιστρέψει ενώ εκείνη πήγε και έγινε καμικάζι αυτοκτονίας σκορπώντας το θάνατο στους γύρω της. Έβαλε το θυμό της για τα δεινά της πατρίδας της πάνω από τα παιδιά της και τη ζωή της.

2. Πως έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες σας στη διάρκεια του χρόνου;
Σκέφτομαι περισσότερο τις κόρες μου γι’ αυτό και είμαι προσεκτική στις κινήσεις μου σε όποια χώρα κι αν βρίσκομαι και σε όποια κατάσταση καλούμαι να καλύψω .

3. Τι σας έχουν διδάξει για την προσωπική σας ζωή, οι εμπόλεμες εμπειρίες σας;
Ότι η υγεία και η ειρήνη είναι κάτι για τα οποία πρέπει να προσευχόμαστε κάθε λεπτό.

4. Τι είναι αυτό που σκέφτεστε κάθε φορά που είστε στο δρόμο για να καλύψετε ένα πολεμικό ρεπορτάζ;
Αν θα καταφέρω να γυρίσω πίσω.

Οι υπόλοιποι ομιλητές της διοργάνωσης

Σημαντικοί ομιλητές από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας θα είναι εκεί ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τα βιώματα τους και να δώσουν το έναυσμα για να χτίσουμε ένα ακόμα πιο επιτυχημένο μέλλον.

Θα είναι εκεί:

Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού: Μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας. Αστροφυσικής, Διαστημικών εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βασίλης Χαρμανδάρης: Αστροφυσικός

Κώστας Βουτσάς: Αγαπημένος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Δρ. Μαριλένα Φατσέα:  Σύμβουλος επιχειρήσεων

Παναγιώτης Καζάνης: DOer and Design Thinker

Χρήστος Νικολής: Part time λογιστής

Ειρήνη Χειρδάρη: Δημοσιογράφος

Ιωάννης Μ. Καλογεράκης: Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Γιάννης Λαούρης: Πρόεδρος του Future Worlds Center

Αχιλλέας Σταματιάδης: Υπότροφος του Northeastern University of Boston

Dey Dos: «Awaysome human popcorn machine»