Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στην Αθήνα έρχεται ο πρόεδρος της Γερμανίας για διήμερη επίσκεψη



Η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος φτάνει απόψε στην Αθήνα, συνιστά για το Βερολίνο «μήνυμα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες» και «μήνυμα υπέρ της Ευρώπης», γράφει η Deutsche Welle.

Όπως διαβεβαιώνει πηγή της γερμανικής Προεδρίας o κ. Σταϊνμάιερ αποδέχθηκε «με μεγάλη χαρά» την πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον οποίο διατηρεί «στενές φιλικές σχέσεις». Ένδειξη αυτής της σχέσης είναι για το Βερολίνο και η από κοινού επίσκεψη στην Καλαμάτα, την Παρασκευή, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλόπουλου. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο Γερμανός Πρόεδρος έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μέσα σε ενάμιση χρόνο. Η πρώτη επίσκεψη έγινε λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Αφορμή ήταν τα εγκαίνια του πρώτου μέρους της διεθνούς έκθεσης documenta στις 14 Απριλίου 2017 στην Αθήνα. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, ακολούθησαν τα εγκαίνια του δεύτερου μέρους της έκθεσης στο γερμανικό Κάσελ, όπου παραβρέθηκε μαζί με τον κ. Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ασυνήθιστη χειρονομία να επισκεφτεί την Ελλάδα για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ δεν έχει επισκεφτεί πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δείχνει, αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον του για τη χώρα. Άλλο ενδεικτικό στοιχείο αυτού του ενδιαφέροντος, θα πρέπει να θεωρείται η τοποθέτηση του Γενς Πλέτνερ ως πρέσβη στην Αθήνα τον περασμένο χρόνο. Προηγουμένως, ο κ. Πλέτνερ ήταν διευθυντής του γραφείου του κ. Σταϊνμάιερ, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Να σημειωθούν ακόμη οι επανειλημμένες συναντήσεις του με τον μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο ή ακόμη το μεγάλο ενδιαφέρον του για την ανέγερση του Εβραϊκού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και οι σχέσεις που διατηρεί με την εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης, η οποία τον ανέδειξε επίτιμο μέλος της. Στο πλέγμα των σχέσεων του με την Ελλάδα θα πρέπει να προστεθεί η φιλική σχέση που διατηρεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο έχουν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Γκίζεν – αν και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Η «χημεία» με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι καλή.

Οι σχέσεις του κ. Σταϊνμάιερ με την Ελλάδα αναπτύχθηκαν κυρίως στο διάστημα της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και στην περίοδο των έντονων αντιπαραθέσεων ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέφευγε την επιθετική ρητορική. Κατ' επανάληψη τόνιζε τα βάρη που είχε επωμισθεί ο ελληνικός λαός και ζητούσε να αναγνωρισθούν οι προσπάθειες που καταβάλει. Βέβαια, το καλοκαίρι του 2015 είχε επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση επειδή είχε καλέσει τους πολίτες να απορρίψουν στο δημοψήφισμα τις προτάσεις των θεσμών.

«Με πολύ καλή θέληση» οι δανειστές έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό για την έξοδο από την κρίση δήλωνε ως υπουργός Εξωτερικών τον Ιουνίου του 2015. «Δεν κατανοώ πως μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στο λαό της να απορρίψει την ευρωπαϊκή πρόταση». Μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη πάντως ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δέχεται χωρίς ενδοιασμούς την πρόταση του Έλληνα ομολόγου του Ν. Κοτζιά, να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Το Δεκέμβριο του 2016 υπογράφουν το κοινό Σχέδιο Δράσης που αποτελεί έκτοτε τη βάση για τις διυπουργικές επαφές των δύο χωρών.

Δύο είναι τα κεντρικά μηνύματα που θέλει να συνδέσει με την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας: τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και το μήνυμα υπέρ της ενότητας της Ευρώπης. Στην ομιλία κατά την αγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη το βράδυ σκοπεύει να αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Θα επισημάνει ότι για τη Γερμανία η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος στην ΕΕ σε μια περίοδο ανόδου αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Θα υπογραμμίσει τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια και θα αναφερθεί στον ρόλο της Αθήνας στο προσφυγικό. Αυτά τα ζητήματα όπως και τις «ελληνικές εμπειρίες με την Τουρκία» ο κ. Σταϊνμάιερ θα τα συζητήσει τόσο με τον κ. Παυλόπουλο, όσο και με τους άλλους συνομιλητές του ανάμεσα τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Γερμανός πρόεδρος και η σύζυγός του κα Έλκε Μπουντενμπέντερ θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη στις 10:00, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολουθεί στις 10:20, η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και οι δηλώσεις στον Τύπο. Εν συνεχεία, είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και στις 12:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:20, ο Γερμανός Πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ο Γερμανός Πρόεδρος και η σύζυγός του θα μεταβούν στη Μεσσηνία, συνοδευόμενοι, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του. Ειδικότερα, στις 11:00 το πρωί, θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ιθώμη, όπου θα τους ξεναγήσει ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης. Στις 13:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, σε ειδική τελετή στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Προεδρικό ζεύγος της Γερμανίας και η συνοδεύουσα αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για Βερολίνο το απόγευμα γύρω στις 15:45.