Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στη Βουλή οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Λαφαζάνη από ασφαλίτες



Στην Βουλή φέρνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την αποκάλυψη για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές παρακολούθησης του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη από την κρατική ασφάλεια και το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου σε ερώτησή της προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «οι πρακτικές αυτές, εφόσον επαληθευθούν θυμίζουν τις αλήστου μνήμης εποχές σκληρής κρατικής καταστολής».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ρωτά, μεταξύ άλλων, αν αληθεύει ή όχι ότι έγινε καταγραφή και βιντεοσκόπηση πολιτών και μελών συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που διαμαρτύρονταν για τους πλειστηριασμούς, από αστυνομικούς και ότι υπήρξε εκτεταμένη παρακολούθηση αυτών ακόμη και σε χώρο και χρόνο παντελώς άσχετο με τις ελεγχόμενες πράξεις και εάν πρακτική της κρατικής ασφάλειας είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Αθήνα, 1/10/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ & Α.Κ.Ε.

Προς: Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγα Γεροβασίλη

ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνη εκτροπή σε ανακριτικές μεθόδους που πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς»

Κα Υπουργέ,

Η προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων πολιτών, που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, έφερε στο φως της δημοσιότητας άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης του Τμήματος Ασφαλείας και του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, στο οποίο ανατέθηκαν οι έρευνες.

Συγκεκριμένα στη δημοσίευση της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ καταγγέλλεται ότι, μεταξύ άλλων «ειδικών ανακριτικών πράξεων», έγινε καταγραφή και βιντεοσκόπηση πολιτών από αστυνομικούς που υποδύονταν τους εικονολήπτες, παρακολούθηση «υπόπτων» ακόμη και την ώρα που χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και «έλεγχος» της συμπεριφοράς και των αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσιάζονται επίσης έγγραφα και εικόνες που συνδέονται με τις καταγγελίες αυτές.

Οι πρακτικές αυτές, εφόσον επαληθευθούν θυμίζουν τις αλήστου μνήμης εποχές σκληρής κρατικής καταστολής.

 

Για να προφυλαχθεί όμως η δημοκρατία τα αντανακλαστικά όλων πρέπει να είναι ταχύτατα και οξυμένα.

Τα έκτροπα αυτά συμβαίνουν με κυβέρνηση που επικαλείται συχνά έναν πολιτικό χώρο, που ιστορικά υπήρξε θύμα αθέμιτων, καθεστωτικών πρακτικών.

Εκτός κι αν θεωρούνται πλέον οι πρώην σύντροφοί σας και ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησής σας εχθροί του Κράτους και του Πολιτεύματος.

Η μετάλλαξη σας αυτή ίσως βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματική σημερινή πολιτική σας ταυτότητα,

Επειδή η διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιοκρατικών και δικονομικών εγγυήσεων είναι λυδία λίθος της δημοκρατίας,

ερωτάστε κα Υπουργέ:

  • Αληθεύει ή όχι ότι έγινε καταγραφή και βιντεοσκόπηση πολιτών και μελών συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που διαμαρτύρονταν για τους πλειστηριασμούς, από αστυνομικούς και ότι υπήρξε εκτεταμένη παρακολούθηση αυτών ακόμη και σε χώρο και χρόνο παντελώς άσχετο με τις ελεγχόμενες πράξεις;
  • Ποιες «ειδικές ανακριτικές πράξεις» έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της διερεύνησης, του ελέγχου και της καταστολής των κινητοποιήσεων για τους πλειστηριασμούς;
  • Ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας οι ακολουθούμενες πρακτικές;
  • Στην περίπτωση που οι καταγγελίες ευσταθούν, ποιος και πότε έδωσε την εντολή να διενεργηθούν οι σχετικές (προ)ανακριτικές πράξεις;
  • Τηρήθηκαν οι δικονομικώς προβλεπόμενες, αναλόγως της προανακριτικής πράξεως, δικαστικές εγγυήσεις (διάταξη εισαγγελέα ή ανακριτή, βούλευμα δικαστικού συμβουλίου κ.λπ.);

Επίσης, να δοθούν αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων, ιδίως οι εντολές διενέργειας των επίμαχων (προ)ανακριτικών πράξεων, οι αντίστοιχες δικαστικές πράξεις (διατάξεις, βουλεύματα) και οι σχετικές εκθέσεις των προανακριτικών υπαλλήλων.

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου»