Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 -

Στα περσινά επίπεδα το πασχαλινό τραπέζι, αλλά με ανοδικές τιμές στα καύσιμα – Στις 24 Απριλίου το Καλάθι του Πάσχα«Κυμαινόμαστε στα ίδια περσινά επίπεδα ως προς τα πασχαλιάτικα κρέατα, που είναι τα αρνιά και τα κατσίκια. Ευελπιστούμε να παραμείνουμε σε αυτή τη φάση των τιμών, αρκεί να υπάρχει επάρκεια» ανέφερε ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή  «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο. Αυτή τη στιγμή, έναν μήνα πριν το Πάσχα οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές, σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς τι μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στα κρέατα, ο κ. Ντεληφιλιππίδης εξήγησε πως είναι πολλοί οι παράγοντες. «Αν υπάρχουν ελλείψεις στα ντόπια αρνιά, βέβαια, η ζήτηση θα καλυφθεί με εισαγόμενα, αλλά ως ένα σημείο θα καλυφθεί η ζήτηση, γιατί είναι και μικρή φέτος» επισήμανε.

«Η ελληνική παραγωγή έγινε προγραμματισμένη και για τις εξαγωγές αλλά και για την ντόπια αγορά. Το θέμα είναι το εξής, πόση δύναμη έχει ο καταναλωτής να αγοράσει το αρνί ή το κατσίκι. Γιατί, αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μέσα στα καταστήματά μας, κατά οικογένεια ελαχιστοποιούνται τα κιλά, κάθε χρόνο πέφτουν τα κιλά σε κάθε οικογένεια. Αυτό το βλέπουμε γιατί εμείς μετράμε τη δουλειά μας μέσω των κιλών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεληφιλιππίδης.

Όσο για το κόστος στα αμνοερίφια, υπάρχει ένα εύρος τιμών, σημείωσε, από 9 ευρώ μέχρι και 14, αναλόγως την ποιότητα, την προέλευση, το βάρος. «Είναι θέματα τεχνικά, τα οποία ο απλός καταναλωτής δεν μπορεί να τα ξέρει. Απλά να εμπιστευτεί τον πραγματικό επαγγελματία, τον κρεοπώλη του» είπε καταλήγοντας ο κ. Ντεληφιλιππίδης.

Όσο αφορά στα καύσιμα, ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, σημειώνοντας την αυξητική πορεία στις τιμές, που καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο, προχώρησε στην εκτίμηση πως ως το καλοκαίρι θα συνεχίσουν οι αυξήσεις. «Οι αυξήσεις κάνουν μια ανάπαυλα, αλλά δεν είναι καθόλου καθοδική η ανάπαυλα αυτή, η οποία είναι πάντοτε προσθετικά προς τα πάνω και γι’ αυτό φτάσαμε σε ένα σημείο να βλέπουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα να αγγίζει τα δύο ευρώ. Πολλώ δε μάλλον για τη νησιωτική Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 2 ευρώ. Η μέση τιμή λοιπόν πανελλαδικά, αυτό που βγαίνει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και βέβαια είναι τιμοληψία της περασμένης εβδομάδας, γιατί σήμερα έχουμε νέες τιμές, δηλαδή όλες αυτές οι αυξήσεις που μας ήρθαν από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, θα τις δούμε σήμερα στους πίνακες των τιμών των πρατηρίων όταν θα αγοράσουν τα πρατήρια καύσιμα, που σημαίνει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα βγάλει τώρα τις νέες τιμές, αύριο μεθαύριο, εκτιμώ ότι το 1,97, το οποίο ήταν μια μέση τιμή πανελλαδικά, θα είναι πολύ παραπάνω. Άρα λοιπόν θα έχουμε αγγίξει το 2 ευρώ, ίσως το έχουμε ξεπεράσει σαν μέση τιμή» .

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει με τις τιμές στα καύσιμα, προσέθεσε ο κ. Ασμάτογλου, καθώς, οι παράμετροι που επηρεάζουν την τελική τιμή του διορισμένου προϊόντος του καυσίμου είναι παράμετροι οι οποίες προέρχονται από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ υπάρχει και παράμετρος της ζήτησης. «Και επειδή έρχεται λοιπόν το καλοκαίρι και δεν είναι θέμα ζήτησης από τον ελλαδικό χώρο, αλλά είναι ευρωπαϊκά αυτή η ζήτηση, λόγω καλοκαιριού θα υπάρχει ζήτηση και θεωρώ, χωρίς να το εύχομαι, ότι θα έχουμε συνεχόμενες αυξήσεις το επόμενο διάστημα με κάποιες μικρές παύλες, όχι καθοδικές, πιστεύω, θεωρώ ότι θα δούμε ακριβότερη και την τιμή του καυσίμου, ίσως και το καλοκαίρι και το Πάσχα και μετά» ανέφερε.

Όσο αφορά στις τιμές των καυσίμων σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μιλώντας για την τιμή του πετρελαίου, ανέφερε πως σήμερα έχει φτάσει περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι, που είναι ένα πολύ υψηλό σημείο σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία ένα με δύο έτη.

«Αντίστοιχη εικόνα είχαμε περίπου και τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι τιμές όμως είναι κατά τι καλύτερες απ’ ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο του 23, οπότε είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία η αγορά δείχνει μια αναμονή. Προφανώς αυτό που είπε ο κ. Ασμάτογλου έχει βάση, υπό την έννοια ότι η ακρίβεια προφανώς επηρεάζει όλους τους συμπολίτες μας και συνεπώς προσέχουν τα έξοδα τα οποία κάνουν και άρα όταν ανεβαίνει η τιμή των καυσίμων, προφανώς προσέχουν πολύ τη ζήτηση, κάνουν λιγότερα δρομολόγια προκειμένου να αποφεύγουν τις αυξημένες τιμές και άρα προφανώς να βάζουν περισσότερο βενζίνη στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους. Οπότε εκεί χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή και από την αγορά καυσίμων, προκειμένου οι τιμές να διατηρούνται πολύ χαμηλά, όσο δυνατόν χαμηλά γίνεται, προκειμένου και οι καταναλωτές να μπορούν να παίρνουν τα χρειώδη αλλά και οι ίδιοι να κάνουν τα απαραίτητα κέρδη προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Σε ό,τι αφορά στα κρέατα, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο φέτος είναι ότι επειδή το Πάσχα των Καθολικών προηγείται κατά πολύ του Ορθόδοξου Πάσχα, δε συμπίπτει η ζήτηση για τα δύο Πάσχα, όπως συνέβη άλλες χρονιές που δημιουργούσε μια παράλληλη αυξημένη ζήτηση και στις δύο περιοχές και στο Καθολικό Πάσχα και στο ορθόδοξο Πάσχα. Υπήρχε δηλαδή αυτό το πρόβλημα παλαιότερα. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά είπε ο εκπρόσωπος των κρεοπωλών, δεν είναι προγραμματισμένο κάθε χρόνο γνωρίζουμε πότε θα πέσει το Πάσχα και άρα έχει γίνει προγραμματισμός από μεγάλο με μεγάλη χρονική απόσταση, οπότε δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζήτησης. Φέτος οι τιμές θα είναι κατά τι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, βέβαια, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες, καταλαβαίνουμε όλοι, κανείς δεν θα προβλέψει μελλοντικά τις τιμές. Ωστόσο φαίνεται καταρχήν να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα. Η εικόνα που έχουμε από την αγορά δείχνει μια εικόνα ασφάλειας σε ό, τι αφορά τις ποσότητες σε ό,τι αφορά την επάρκεια των αγαθών. Οπότε θεωρούμε ότι φέτος, παρότι είμαστε σε μια πληθωριστική πίεση διεθνή και μάλιστα υπερδιετή πλέον θα έχουμε τιμές οι οποίες ήταν οι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με πέρσι» προσέθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.