Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

SOS για τη Λέσβο: 128 πρόσφυγες πέρασαν σε ένα μόλις 24ωρο



Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων, τη στιγμή που οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η στάση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στο θέμα της συνεργασίας με την ΕΕ για την υποδοχή προσφύγων δημιουργεί κλίμα γενικευμένης ανησυχίας.

Συνολικά 149 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Τετάρτη, και μέχρι τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 41 πέρασαν στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 67 στη Σάμο.

Την Πέμπτη και μέχρι τις 15:00, στη Λέσβο είχαν περάσει 87 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 41 είχαν περάσει στη Σάμο.

Σε μία προσπάθεια η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στη Μυτιλήνη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής και άλλων εμπλεκομένων παραγόντων της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν προέκυψε και ούτε θα μπορούσε από τη σύσκεψη να προκύψει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι δήμαρχοι έδωσαν στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση επτά σημείων, δηλώνοντας την απόφασή τους να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις σ’ αυτό το μέτωπο, το οποίο χαρακτηρίζουν «κορυφαίο για τις νήσους του Βορείου Αιγαίου». Προγραμμάτισαν, μάλιστα, νέα συνάντηση εντός του Σεπτεμβρίου στη Χίο.