Αιφνιδιαστική στροφή προς την αδιαλλαξία έκαναν τα Σκόπια, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ να δηλώνει «Μακεδόνας» και τον Νίμιτς να...σιωπά.
Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ άνοιξε ενώπιον του Μάθιου Νίμιτς τη βεντάλια όλων των σκοπιανών αξιώσεων ξεκινώντας, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές το πολιτικό «blame game». Ο Ντιμιτρόφ δεν μίλησε απλώς για «μακεδονική» ταυτότητα του λαού του, αλλά αξίωσε να βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης το ζήτημα της ταυτότητας, υπεραμυνόμενος της «μακεδονικής» γλώσσας και προκλητικά σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός που «βλέπουν» οι Έλληνες στο σκοπιανό σύνταγμα, έχει ήδη αντιμετωπιστεί με ενδιάμεση συμφωνία, το 1995.
«Θέλουμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα κατά τρόπο αξιοπρεπή, τόσο για εμάς όσο και την Ελλάδα. Κατανοούμε τους πολίτες της Ελλάδα, που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα όχι μόνο οι γείτονές μας στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα, η οποία είναι στην ομάδα της σλαβικής γλώσσας.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση Νίμιτς, που δημοσίως είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την μακεδονική ταυτότητα των σκοπιανών. «Δεν ακούω από την Αθήνα άρνηση της ταυτότητας», είπε σχετικά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, από τα Σκόπια, ενώ η ο Ντιμιτρόφ σημείωνε πως «η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων γιατί δεν είναι αποτέλεσμα απόφασης αλλά της διαδικασίας της Ιστορίας».
Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την αποκάλυψη Κοτζιά, ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει Σύμφωνο, «όσο περισσότερο μιλάμε για κόκκινες γραμμές δημόσια, τόσο μειώνονται ο χώρος για διαβούλευση και οι πιθανότητες να βρεθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο των Σκοπίων Γιόργκι Ιβάνοφ, στα πλαίσια της επίσκεψής του στα Σκόπια.
«Η “μακεδονική” πλευρά εδώ και χρόνια συμβάλει συνεχώς με πρωτοβουλίες προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κοινωνιών. Είναι απαραίτητο να δοθεί μια επιπλέον ώθηση και από τις δύο πλευρές για την επίλυση αυτού του ζητήματος, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής», αναφέρθηκε στη μεταξύ τους συνομιλία.
Χαμηλούς τόνους κρατά η Αθήνα
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε χθες το απόγευμα από τον Υπουργό Εξωτερικών, τόσο για τις συζητήσεις που είχε με τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα, όσο και για τα τεκταινόμενα στα Σκόπια.
Το Μαξίμου σκόπιμα δεν σχολιάζει το «κρεσέντο» Ντιμιτρόφ, όμως διπλωμάτες ερμηνεύουν της «στροφή» των Σκοπιανών προς την ακραία ρητορική, στην ανάγκη της κυβέρνησης των Σκοπίων να απευθυνθεί στο εσωτερικό της ακροατήριο. Στα Σκόπια, άλλωστε, υπάρχουν καθημερινές διαδηλώσεις, αποτελούμενες από εκατοντάδες διαμαρτυρομένους, με συνθήματα όπως «γίνεται γενοκτονία του “μακεδονικού” λαού» και «καταστρέφεται η “μακεδονική” ταυτότητα», τα οποία δημιουργούν έναν… τόνο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το θέμα της «μακεδονικής» ταυτότητας ετέθη στον Νίμιτς τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Κοτζιάς σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο Reuters, επιμένει στο θετικό μομέντουμ, ξεκαθαρίζοντας ως προς το Σύμφωνο ότι ούτε ένα ελληνικό κείμενο, που θα έχει τις απόψεις μας μόνο, είναι ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία-συμβιβασμός, θα είναι ένα κείμενο να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε.
Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, συνεχίζονται, με νέα «επεισόδια» να λαμβάνουν καθημερινά χώρα.