Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σήμερα θα «μάθουμε» το χρονοδιάγραμμα του νέου διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών



Το χρονοδιάγραμμα και τις αναγκαίες νομοτεχνικές αλλαγές για την διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών πανελλήνιας εμβέλειας αναμένεται να περιγράψει σήμερα η διοίκηση του ΕΣΡ κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 10 το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη ακρόαση, ο αντιπρόεδρος της Αρχής Ροδόλφος Μορώνης ανέφερε εισαγωγικά πως «δουλεύουμε σιωπηρά για την προετοιμασία της προκήρυξης. Συντάσσεται αυτή την στιγμή η προκήρυξη και γίνεται συζήτηση με το αρμόδιο υπουργείο για ορισμένες ακόμα νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε η προσπάθεια που θα κάνουμε αυτή την φορά να μην έχει την τύχη των προηγούμενων τριών προσπαθειών από το ‘93 έως εως σήμερα και να ολοκληρωθεί αισίως».

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος είπε πως «το προπατορικό αμάρτημα είναι ότι ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια ξεκίνησαν να εκπέμπουν χωρίς άδεια και αντί να οδηγηθούν σε δίκη ποινική, νομιμοποιήθηκαν.  Αυτό δημιουργεί πρακτικά προβλήματα δυσεπίλυτα. Αυτό που βιώνουμε στο ΕΣΡ είναι ένα νομικό ναρκοπέδιο».

Οι βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων ζήτησαν από την ηγεσία της Αρχής περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τον ορισμό του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών και το περιεχόμενο των νομοτεχνικών βελτιώσεων κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΕΣΡ, ως στόχος παραμένει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντός του 2017. Ωστόσο, αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς όπως και οι ίδιες πηγές ομολογούν, πρέπει πρώτα να ψηφιστούν ορισμένες τροποποιήσεις του υφιστάμενου νόμου, στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η σύνταξη της προκήρυξης του διαγωνισμού, η προκήρυξη να αναρτηθεί και να παραμείνει «ανοικτή» για τυχόν ενστάσεις τουλάχιστον 40 ημέρες και στην συνέχεια να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. 

Από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ωστόσο υποστηρίζουν πως η συνεργασία τους με το ΕΣΡ ειναι εξαιρετική. Προσθέτουν δε πως το σύνολο των αλλαγών που ζητά η Αρχή έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και πως αυτές θα ενσωματωθούν σε τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση της προκήρυξης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν δε ότι ο στόχος για έναρξη του διαγωνισμού εντός του έτους ειναι εφικτός.