Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

19 °C

Σήμερα, 19. Οκτωβρίου 2021

Σεντένο: Το χρέος στο τέλος του προγράμματος με την επιτυχή ολοκλήρωσή τουΑπολογιστική έκθεση για τα πεπραγμένα του πρόσφατου Eurogroup απέστειλε ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο στους ομολόγους του μέσω της οποίας επανέρχεται και επαναλαμβάνει πως τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος αφού θα έχει υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. 

Επίσης ο Μ. Σεντένο κάλεσε την Ελλάδα να ολοκληρώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων του χρέους, τη μεταμνημονιακό πλαίσιο και την τελευταία δόση»

Όπως αναφέρεται κατά τη συνεδρίαση έγινε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι απαραίτητα, υπό τον όρο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης. Εχουμε δώσει εντολή στους θεσμούς να ετοιμάσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το πακέτο των πιθανών μέτρων στο χρέος».

Ακολούθως ενημερώνει ότι ζητήθηκε από το EwG να εργαστεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες επί όλων των δεδομένων ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και τα τεχνικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο του EuroWorking Group στο Παρίσι.