Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 -
Ξάστερος ουρανός

6 °C

Σήμερα, 18. Ιανουαρίου 2022

Σειρά μέτρων για να μειώσει την εξάρτηση της από το δολάριο έλαβε η ΜόσχαΗ Ρωσία υιοθέτησε σειρά μέτρων για να μειώσει την εξάρτηση της από το δολάριο και είναι έτοιμη να αποκρούσει τα πλήγματα που θα επιφέρουν οι οποιεσδήποτε νέες αμερικανικές κυρώσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που προβλέπουν την επιβολή περιορισμών στο ρωσικό δημόσιο χρέος. Την άποψη αυτή διατυπώνει σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Bloomberg η αναλύτρια του οίκου Moody’s Investors Service Kristine Lindow

Συγκεκριμένα η Ρωσία τον Μάιο μείωσε τις επενδύσεις της στα ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης στα 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στις 18 Ιουλίου. Τον Απρίλιο το ποσό αυτό ανέρχονταν στα 48,7 δισεκατομμύρια. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Ρωσία δεν βρίσκεται πλέον στις πρώτες 30 χώρες που διακρατούν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, οι οποίες τον Απρίλίο επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτή την στιγμή στην 30η θέση του καταλόγου βρίσκεται η Χιλή με επενδύσεις ύψους 30,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τον Απρίλιο – λέει η Lindow – όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, κατέστη σαφές ότι οι συναλλαγές σε δολάρια μπορεί να αποδειχθούν προβληματικές για τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα και γι' αυτό σχεδίασαν τις δραστηριότητες τους με ανάλογο τρόπο. Νομίζω ότι έτσι θα ενεργούσε και ο κάθε υπεύθυνος διαχειριστής».

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα άρχισαν να μεταδίδονται πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμερικανοί γερουσιαστές που εκπροσωπούν και τα δύο κόμματα κατέθεσαν στις 2 Αυγούστου νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων στην Ρωσία. Συγκεκριμένα προβλέπει την επιβολή πιό αυστηρών κυρώσεων στον «ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας» «σε ολιγάρχες και κρατικές επιχειρήσεις» και την «επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος».Επίσης, «απαγορεύεται να εκδοθούν άδειες συμμετοχής σε Αμερικανούς πολίτες σε έργα που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου στην Ρωσική ομοσπονδία»

Ωστόσο κατά την άποψη της Lindow η πιθανότητα επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος είναι μικρή, δεδομένου ότι νωρίτερα αυτόν τον χρόνο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές. «Νομίζω- λέει η Lindow-ότι η εταιρεία Rusal (ρωσικό αλουμίνιο-σ.σ) έχει γίνει για τους ίδιους ένα μάθημα, το οποίο πρέπει να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά ως προς το πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι οι συνέπειες. Νομίζω ότι ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμεναν».