Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Σε υψηλούς τόνους και οι δευτερολογίες Τσίπρα - Μητσοτάκη



Η σφοδρή αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα αλλά και προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζει τον πρώτο γύρο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκαν σε μια ανευ προηγουμένου μονομαχία, δείγμα του ότι η χώρα οδηγείται με ταχύ ρυθμό σε προεκλογική περίοδο που θα χαρακτηριστεί από την ακραία πόλωση.

Η οικονομία, οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο, το προσφυγικό, η άνοδος της ακροδεξιάς, η διαπλοκή και το παρακράτος διαμόρφωσαν το πεδίο μάχης των δύο πολιτικών πρωταγωνιστών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλέξης Τσίπρας:

- ιστορική επιτυχία της Ελλάδας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

- δεν υπήρξε ευκαιρία σε άλλο πρωθυπουργό να αναφερθεί σε τόσες πολλές μαζεμένες επιτυχίες στην οικονομία.

- Σε λίγες ημέρες από σήμερα στις 20 Αυγούστου για μεγάλη σας στεναχώρια η Ελλάδα βγαίνει αμετάκλητα και σταθερά από τα μνημόνια που εσείς μας βάλατε.

- Το καθοδικό ράλι που κατέγραψαν οι τιμές ομολόγων αποδεικνύει ότι η λύση έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές. Εκτός αν κ. Μητσοτάκη πιστεύετε ότι εκτός του κ. Μοσκοβισί είναι και οι αγορές υπερ του ΣΥΡΙΖΑ

- Το σχέδιό μας είναι σαφές, να λάβουμε πρωτοβουλίες για περαιτέρω βελτίωση ανάπτυξης, ενίσχυση θέσεις εργαζόμενων, αύξηση μισθών και περιορισμό εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

- Θα πρέπει και οι τράπεζες από εδώ και στο εξής με αίσθημα ευθύνης να συμβάλουν στην προσπάθεια και από μέρος προβλήματος να γίνουν μέρος της λύσεις

- Κάθε έλληνας και ελληνίδα θα πρέπει σύντομα να δει απτά στην καθημερινότητά του σταδιακή βελτίωση. Ξέρω καλά κ Μητσοτάκη ότι σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική.

Κυριάκος Μητσοτάκης:

- Υποχρεώθηκε η χώρα για πλεονάσματα 3,5% εως το 2022 και 2,2 % εως το 2060. Δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή όταν έχεις ψηφίσει τέτοια μνημονιακά μέτρα. Ποια χώρα βγήκε από πρόγραμμα έχοντας δεσμευτεί με προνομοθετημένα μέτρα;

- Πώς αισθάνεστε σήμερα που συστηματικά στις δημοσκοπήσεις 8 στους 10 Έλληνες λένε ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτοί έχουν δίκαιο ή εσείς;

- Η Ελλάδα χρειάζεται νέα ηγεσία. Μια αναπτυξιακή έκρηξη του 4%. Ανάπτυξη διπλάσια από αυτή που προβλέπεται τώρα. Μια δημόσια διοίκηση μακριά από το κόμμα με άξιους δημόσιους λειτουργούς και μια κυβέρνηση που θα φέρνει αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα πετύχουμε αναθεώρηση των υψηλών πλεονασμάτων. Όχι κάνοντας ντελίβερι λιτότητας όπως κάνετε εσείς.

- Φωνάζατε go back στην κυρία Μέρκελ και σήμερα εκλιπαρείτε για δυο λόγια συμπάθειας ή ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Αυτή την πολιτική σας συντριβή θέλετε να την βαφτίσετε επιτυχία.

Η σημερινή επέτειος σηματοδοτεί το χρονικό της ουσιαστικής πολιτικής σας ήττας. Φωνάζατε «go back κα Μέρκελ» και τώρα εκλιπαρείτε για δυο λόγια συμπάθειας & ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Πετάξατε στην άκρη τους παλιούς σας συντρόφους για να γίνετε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής.

- Και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου προσπαθήσατε με ψέματα να κρύψετε την κωλοτούμπα. Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει κουβέντα για το Υπερταμείο και την δήμευση της περιουσίας εως το 2115. Τα είχατε πει; Και έρχεστε εδώ και μιλάτε για ψέματα;

- Αναρωτιέμαι γιατί δεν πήρατε τον κ. Καμμένο δίπλα σας σήμερα. Σας ενοχλεί το κάδρο;

- Για τα πλεονάσματα 3,5% μεχρι το 2022 και πάνω από 2% εως το 2060. Δεν είχατε πει κουβέντα για τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

- Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε παραιτήσεις αν κοπεί το αφορολόγητο. Ντροπή σας κάθεστε στην καρεκλίτσα σας ακόμα.

- Δεν μας είχατε πει ούτε λέξη για το ΦΠΑ των νησιών. Τον αυξήσατε και πανηγυρίζετε τώρα γιατί εξαιρέθηκαν 5 νησιά για έξι μήνες.

- Σήμερα η κοινωνία αναζητεί διέξοδο από τα δικά σας αδιέξοδα. Να τελειώνουμε με αυτό τον θίασο

- Τέλος Αυγούστου τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα. Λήγει ο ευνοϊκός δανεισμός και η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Ενας δανεισμός που συνδυάστηκε με σκληρά μέτρα που είχε το 3ο μνημόνιο το αχρείαστο που εσείς υπογράψατε. Μετά τον Αύγουστο ανα τρίμηνο η ευρωπαϊκή επιτροπεία θα κάνει την έκθεση για τα μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί. Αυτό δεν λέγεται τέλος μνημονίων.

- Μεταξύ του διπλού νομίσματος του Βαρουφάκη και των αμετάφραστρων μνημονίων που ψηφίζετε υπάρχει και ο εναλλακτικός δρόμος. Της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου και όχι του yes man.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤAΞΕΩΝ – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Αλέξης Τσίπρας:

- Τελικά επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την προοπτική να μην εφαρμοστεί. Εμείς συνηθίσαμε στον κυνισμό σας αλλά αυτό ήταν αποκαλυπτικό. Αποδείξατε στους πολίτες και κάθε συνταξιούχο ποιες είναι οι επιδιώξεις σας. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική επιβίωση και η δίψα για επιστροφή σας στην εξουσία.

Δεν ντράπηκε να πάει​ μέχρι το Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. ​Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ, δεν πλήττει τη κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα;

- Σας τρώει το σαράκι. Μάθαμε σήμερα από ένα εντυπωσιακό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας των συντακτών πως ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε ταξίδι στο Βερολίνο και Βρυξέλλες - και θα έπρεπε να ντρέπεστε - για να ζητήσετε διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί. Είναι ντροπή σας. Ντροπή, ντροπή, Ντροπή. Θα έπρεπε να ντρέπεστε απέναντι στο λαό να βγαίνετε στο εξωτερικό και αντί να υπερασπίζεστε τους Έλληνες να υπερασπίζεστε τα στενά σας συμφέροντα

Κυριάκος Μητσοτάκης

- Είχατε το θράσος κ. Τσίπρα να επικαλεστείτε ρεπορταζ της ΕΦΣΥΝ ως αληθινό; Να πω το εξής. Είναι τόσο έγκριτη η ΕΦΣΥΝ που δεν γνώριζε ότι δεν συναντήθηκα ποτε με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ζεεχόφερ. Είστε ψεύτης - ψεύτης - ψεύτης και σας προκαλώ κ. Τσίπρα που αναπαράγετε αυτά τα ψέματα.

- Σύμφωνα με νόμο που φέρει υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου και Τσακαλώτου και την ψήφο όλων των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρόσθετα μέτρα 5,1 δις ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

- Στον ίδιο νόμο προβλέπεται μείωση αφορολόγητου στα 5.680 ευρώ, εξαφάνιση ΕΚΑΣ και επιδομάτων και οριζόντια κατάργηση της έκπτωσης 15% επι των εσόδων αγροτών κ.α. Όλα αυτά μόνο δίκαιη ανάπτυξη δεν συνιστούν. Ας τελειώσουμε με την προπαγάνδα.

- Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν έρχεται το τέλος από την κρίση.

- Την σύνταξη δεν θα την κόψουμε από τον κ. Μοσκοβισί αλλά από τους Έλληνες. Τι λέει ο κ. Ρέγκλινγκ και Βίζερ; Ότι η περιπέτεια μας στοίχισε πάνω από 100 δισ. ευρώ και πως η χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής παρακολούθησης.

- Ηδη από τα υπόγεια του Μαξίμου διακινούνται σενάρια ότι τα ψηφισμένα μέτρα μπορούν να ανασταλούν ή να καταργηθούν αν υπάρχει δημοσιονομική κάλυψη. Οι περικοπές στις συντάξεις δεν προβλέπονταν στο 3ο μνημόνιο. Δεν έχετε δικαίωμα να λέτε ότι ο λαός σας εξουσιοδότησε να τις επιβάλλετε. Ηταν το τίμημα της δική σας αξιοπιστίας. Εμείς δεν ψηφίσαμε τις περικοπές . Εσείς τις ψηφίσατε και ζητάτε από εμάς τα ρέστα;

- Εσείς τις ψηφίσατε τις μειώσεις στις συντάξεις. Εμείς ήμασταν απέναντι. Για να αφήσουμε τα παραμύθια.

- Εμείς ετοιμάσαμε μια τροπολογία. Την έχω έτοιμη. Λέει πολύ απλά: ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα ψηφίσουμε τις συντάξεις. Εάν έχετε το θάρρος ελάτε να το κάνουμε για να δούμε ποιος είναι ο υποκριτής. Ποιος λέει την αλήθεια και ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.

Καταθέτω τροπολογία για να μην ισχύσει η περικοπή των συντάξεων. Εμείς την ψηφίζουμε γιατί είμαστε ενάντια στο κόψιμο τους. Τις καταψηφίσαμε, όταν εσείς τις ψηφίζατε. Ελάτε να την ψηφίσουμε μαζί. Τώρα. Για να δούμε επιτέλους ποιος λέει αλήθεια και ποιος είναι υποκριτής. #vouli

- Δυστυχώς κ. Τσίπρα όλοι οι έλληνες γνωρίζουν ότι αν εσείς παραμείνετε στην εξουσία οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι αναπόφευκτες γιατί στραγγαλίζετε την πραγματική οικονομία που είναι αιμοδότης του ασφαλιστικού συστήματος. Σκοτώσατε την ανάπτυξη το 2014 σε ντελίριο λαϊκισμού και ψέματος μόνο και μόνο για να έρθετε στην εξουσία.

ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΣΚΟΠΙΑΝΟ – ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Αλέξης Τσίπρα

- Το θράσος σας και ο κυνισμός δεν έχουν όρια. Την ίδια ντροπιαστική στάση πήρατε και με όσα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Βγήκατε και κατηγορήσατε χωρίς αιδώ την Μέρκελ και εμένα ότι κάνουμε παζάρια ότι δήθεν ανταλλάξαμε την μείωση του ΦΠΑ στα 5 νησιά με νέα χοτ σποτ. Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας.

- Καθοδηγείστε από την κυνική σας επιθυμία να γυρίσετε εκεί που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στις καρέκλες εξουσίας. Καθοδηγείστε από νεόκοπους επιχειρηματίες και από ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ.

- Ξέρετε ποιο δρόμο επιλέγει ο λαός και επιλέγετε το ψέμα και την διαστρέβλωση και παράλληλα ανοίξατε και το παιχνίδι για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα για να διχάσετε τους έλληνες για να κρατήσατε ενωμένο το κόμμα σας. Σπείρατε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Παίρνετε οριστικά διαζύγιο με ότι ονομάζεται φιλελευθερισμός και κεντροδεξιά.

- Παρέχετε κάλυψη στον φασισμό. Δώσατε το δικαίωμα να βγουν από τις κρυψώνες τους. Από το 1960 είχαμε να δούμε αντισυγκεντρώσεις. Και να φωνάζουν σε αυτές τις αντισυγκεντρώσεις: μαχαίρι στην καρδία του κάθε αντιφασίστα και στα όπλα στα όπλα να μπούμε μες στα Σκόπια.

- Δεν λέω ότι εσείς οργανώνετε αυτές τις αντισυγκεντρώσεις. Λέω ότι έχετε την ευθύνη για τον επιχειρούμενο διχασμό και την έξαρση της ακροδεξιάς.

- Ταυτίζεστε στο προσφυγικό με τις απόψεις Ορμπαν και Κουρτς. Στο Μακεδονικό συμπλέετε με τον Γκρουέφσκι. Σήμερα χαρακτηρίζεστε ως έλληνας Ορμπαν.

- Η ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων και αποδεικνύετε ότι ακολουθείτε αυτό το δρόμο και θέλετε να καταγραφείτε ως πολιτικός απατεώνας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

- Η χώρα έχει στο τιμόνι της μια κυβέρνηση οπερέτα, έναν θίασο που αλλα λέει το πρωί., άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ.

- Με πρωτοφανή τυχοδιωκτισμό λειτουργείτε στα εθνικά θέματα. Ο κ. Καμμένος επέτρεψε στον Κοτζιά να υπογράψει την συμφωνία και την άλλη μέρα είπε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. Την μια ημέρα λεει ότι η συμφωνία είναι κακή και την άλλη πως είναι καλή και να ψηφιστεί με 180.

- Κύριε Τσίπρα εκτός απο αναξιόπιστος είστε και ένας πρωθυπουργός αδύναμος και υπο προθεσμία. Κυβερνάτε έως ότου αποφασίσετε με τον κ. Καμμένο να βάλετε ένα τέλος στην παθιασμένη σας σχέση

- Μας είπατε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίστηκε γλώσσα και έθνος. Και ο πρωθυπουργός των Σκοπιων πανηγυρίζει ότι κέρδισαν την αναγνώριση ως Μακεδόνες.

- Χθες μάθαμε ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός. Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι αργά για δάκρυα. Προειδοποιήσαμε ότι με την συμφωνία δημιουργούνται τετελεσμένα.

- Αναφερθήκατε στην τάση μας και ότι χρησιμοποιούμε ως ΝΔ έναν ακραίο και διχαστικό λόγο που δεν είχατε ξαναδεί από το 1960. Σας θυμίζω ένα tweet του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που έκανε εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος. Η μαντινάδα που συνόδευσε ο κ. Πολάκης το δημοψήφισμα ήταν: «το Όχι θέλει έλληνες το ναι θέλει προδότες καιρός να ξεχωρίσουν τα αγρίμια από τις κότες». Αυτός είναι ο καθρέφτης του πολιτικού σας λόγου. Και θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε αλλάξει. Το ποιοι είναι κότες φάνηκε.

- Ματαιοπονείτε. Οση λάσπη και αν πετάξετε δεν με ακουμπά. Ο κόσμος γνωρίζει ότι η μεγάλη παράταξη της ΝΔ δεν έχει σχέση με τον φασισμό. Εσείς ήρθατε και τα διαλύσατε όλα.

- Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο μεγάλος ευεργέτης της ακροδεξιάς είστε εσείς κ. Τσίπρα. Εσείς συνεργαστήκατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Εσείς φωνάζατε μαζί τους από τις πλατείες. Τι διαφορά έχει το tweet του Πολάκη με όσα λένε οι ακροδεξιοί. Εσείς συγκυβερνάτε με τον ακροδεξιό Καμμένο. Ετσι τον λένε οι δικοί σας. Εσείς μετράγατε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για τον εκλογικό νόμο.

- Εσείς κάνετε τα πάντα στο παρασκήνιο για την δημιουργία ενός ακόμα ακροδεξιού κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Παριστάνετε ότι μάχεστε την ακροδεξιά την ώρα που έχετε ποντάρει τα ρέστα σας πάνω της για την σωτηρία σας.

- Είστε διπλός ψεύτης που μιλώντας για το μεταναστευτικό τολμάτε να με ταυτίζετε με τον Ορμπαν. Ξέρετε ότι σε κάθε σύνοδο έχω δώσει σκληρή μάχη εναντίον του λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό.

- Η πολιτική σας στο προσφυγικό φάνηκε το 2015 όταν ανοίξατε τα σύνορα και φαίνεται κάθε μέρα στην Μόρια.

- Ολη η Ευρώπη σήμερα αναγνωρίζει την ανάγκη να προστατέψουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα. Συμφωνείτε ναι ή όχι;

ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

Αλέξης Τσίπρας

- Ψεύδεστε ανερυθρίαστα και είστε απλά και το λέω ευθέως είστε απλά ένα πολιτικό κατασκεύασμα των ελίτ και των επιχειρηματιών φίλων σας όπως αποκαλύφθηκε και από τον κ. Φρουζή. Μας λέγατε χωρίς ντροπή ότι δεν γνωρίζατε ποιος είναι και αυτός διοργάνωνε δείπνα προς τιμήν σας και συμμετείχε για την εκλογή σας στην ηγεσία της ΝΔ. Είχατε το θράσος να μας πείτε ότι στήσαμε σκευωρία.

- Όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ. Φρουζή για πόσο καιρό νομίζατε ότι θα πίνετε εις υγεία των κορόιδων. Με τι ανταλλάγματα σας το υποσχέθηκαν;

- Η χώρα δεν είναι πια τσιφλίκι ούτε του Φρουζή ούτε του Χριστοφοράκου ούτε κανενός επιχειρηματία που παριστάνει τον επαναστάτη στα μπουζούκια που νομίζει ότι το πορτοφόλι του θα ανεβάζει και θα κατεβάζει κυβερνήσεις. Η Ελλάδα του χθες τελείωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

- Προειδοποιώ ότι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι δρόμος δύσκολος. Η κυβερνητική προπαγάνδα θα επιχειρήσει να κοροϊδέψει τους πολίτες με άδειες υποσχέσεις και ψέματα. Τα υπόγεια του Μαξίμου θα αρχίσουν να διακινούν λάσπη και ψέματα κατά των αντιπάλων τους. Και σήμερα κ. Τσίπρα δεν μπορέσατε να μην μπείτε στον πειρασμό.

- Δυο φορές έχω δει τον κ. Φρουζή. Τα email που επικαλείστε είναι σε περίοδο που δεν ήταν στην Νοαρτις ούτε εγώ υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. Επικαλείστε το δημοσίευμα για να κάνετε τι; Για να αφήσετε εντυπώσεις. Είστε ντροπή και κατάντια για την χώρα.

- Εσείς κ. Τσίπρα συναντιέστε με επιχειρηματίες; Με τον κ. Μαρινάκη πόσες φορές; Με τον κ. Σαββίδη που τώρα φωτογραφίζετε ότι είναι πίσω από την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης; Με τον κ. Μπόμπολα; Τον κ. Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια; Με τον κ. Μελισσανίδη ; Τον κ. Λαυρεντιάδη τον καταδικασμένο; Με τα λιαρ τζετ του δικηγόρου των οφ σορ;

- Η εποχή που παριστάνατε το έντιμο παλικάρι που δήθεν ήταν απέναντι στα συμφέροντα έχει παρέλθει. Είστε αδίστακτα διαπλεκόμενος. Ανακαλύψατε την διαπλοκή πολύ νωρίτερα και με πιο ισχυρούς δεσμούς από ότι οι προηγούμενοι.

- Είστε κ. Τσίπρα πισω από το χυδαίο παρακράτος που στοχοποιεί εμένα και τα στελέχη μας. Εσείς τα καθοδηγείτε και είστε προσωπικά υπεύθυνος για τις χυδαιότητες του Βαξεβάνη και του Ματζουράνη και του χυδαίου παρακράτους και θα μας κουνήσετε και το δάχτυλο; Είστε ο πιο χυδαίος ψεύτης.

- Ανασύρατε και σήμερα το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Δεν θα επιτρέψουμε ένα νέο διχασμό. Βιώνοντας τον θλιβερό επίλογο μιας κυβέρνησης οι πολίτες αποστρέφουν το βλέμμα τους από ανίκανους υπουργούς και έναν πρωθυπουργό που δεν μπορεί να κοιτάξει την κοινωνία στα μάτια. Μάθαμε από τις θλιβερές συνέπειες των μνημονίων και τις τραγικές επιπτώσεις του λαϊκισμού.

Αλέξης Τσίπρας για Κυριάκο Μητσοτάκη:

- Είστε νοήμων άνθρωπος κ. Μητσοτάκη και κατανοείται τις θετικές προοπτικές της οικονομίας. Εκτός από νοήμων θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος αλλά δεν ήσασταν ποτέ θαρραλέος γιατί δεν είχατε το θάρρος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα.

- Όταν κανείς στερείται πολιτικού θάρρους επιστρατεύει το θράσος και κάνατε επίθεση στον κ Μοσκοβισί κ. Μητσοτάκη. Θυμώσατε γιατί ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στην πραγματικότητα. Είπε ότι τα περι τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα , χονδροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα, κατεδάφισαν το αφήγημά σας. Τι κάνατε; Τον βγάλατε ψεύτη. Αφού ψεύτης ο Τσίπρας ψεύτης και ο Μοσκοισί.

- Πολύ ωραία γραμμή εκπροσωπείτε κ. Μητσοτάκη. Συγχαρητήρια. Είπαμε κ Μητσοτάκη έχετε μια προφανή επικοινωνιακή υπεροπλία ΜΜΕ έχετε διάφορους φίλους στην οικογένειά σας με προβλήματα στην Δικαιοσύνη που έχουν αγοράσει εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα αλλά να πείσετε ότι ο ήλιος δύει από την Ανατολή είναι λίγο δύσκολο.

- Οι καταστροφικές επιλογές σας δεν μπορούν να σταθούν χωρίς το μνημόνιο. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για τα νέα διλήμματα: με το 8ωρο ή με το 12ωρο; Με στοχευόμενες φορολοελαφρύνσεις ή με δωράκια και οφ σορ που αποτελεί ειδικότητά σας. Αυτά είναι τα διλήμματα.

- Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για την χώρα και την πορεία της οικονομίας αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε την εσωκομματική εκλογή και εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή ο κ. Μεϊμαράκης . Δεν θα πήγαινε να εξευτελιστεί όπως εσείς στο Βερολίνο και θα μου έλεγε ότι θα βάλει πλάτη γιατί κερδίζει η χώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης για Αλέξη Τσίπρα:

- κ. Τσίπρα βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό και μας δώσατε πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει στην προεκλογική περίοδο που έχουμε εισέλθει.

- Σας διαβεβαιώνω ότι αν βγείτε έξω και ρωτήσετε - αν μπορείτε βέβαια – αν ρωτήσετε τους έλληνες σε ποιο πολιτικό ταιριάζουν οι λέξεις πολιτικός ψεύτης και απατεώνας θα σας πουν: στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Οσες παραστάσεις και κρεσέντα χρησιμοποιήσετε η πραγματικότητα δεν αλλάζει.

- Είστε ψεύτης - ψεύτης - ψεύτης και αυτό θα σας συνοδεύει για όλη σας την σταδιοδρομία.

- Πήγατε στον κ. Παυλόπουλο και του είπατε ότι κάνατε λάθος με το δημοψήφισμα . Ισως να λένε κάποιοι ότι αξίζετε κι αλλη ευκαιρία. Είχατε 2 ευκαιρίες και στείλατε τον λογαριασμό στους πολίτες. Δεν αξίζετε νέα ευκαιρία.

- Δεν είστε ούτε αριστερός ούτε κεντροαριστερός, ούτε δεξιός αλλά κυνικός χειριστής της εξουσίας που μεταμφιέζεται κάθε μερα με πολιτική ιδιοτέλεια.

- Τραγελαφική συμμαχία με τον Καμμένο και το μόνο που σας απομένει είναι να ορίσετε ημερομηνία εκλογών. Αυτή είναι η μόνη καθαρή έξοδος που μπορείτε να κάνετε.

- Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια σημαδιακή ημέρα. Το συνειδητοποιήσατε ότι σήμερα είναι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015; Συνειδητά το προγραμματίσατε. Τότε που φέρατε την κοινωνία μπροστά στο χείλος του διχασμού. Όταν διχάσατε και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό.

- Τις συνέπειες της επιλογή σας τις πληρώνουμε ακόμα. Φτώχια, ανασφάλεια και ακόμα και σήμερα 3 χρόνια μετά το όχι συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα και να διχάζετε .

- Μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας να θρηνούν κάθε τέτοια ημέρα που το όχι έγινε ναι αλλά για τους υπόλοιπους είναι μια οδυνηρή και χρήσιμη επέτειος. Να αναλογιστούμε τι έγινε και τι επιφέρει ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα στην εξουσία.

- Λέγατε ψέματα τότε και τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά που σας συνοδεύουν είναι στο DNA σας.

- Σήμερα έχετε απέναντί σας μια κοινωνία που δεν τολμάτε να κοιτάξετε στα μάτια.

Η δευτερολογία Τσίπρα (απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη)

- Σε αυτό το 60λεπτο κρεσέντο, βρήκατε μόλις δέκα λεπτά να μιλήσετε για την οικονομία.

- Δεν είπατε κουβέντα για το χρέος. Το ελληνικό χρέος, με τη συμφωνία της 21ης του Ιούνη, κατέστη πλέον βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες.

- Θυμάμαι ότι στην κυβέρνηση που συμμετείχατε είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και σε 4% μέσο όρο μέχρι το 2031.

- Δανειστήκατε το διάγραμμα από τις ειδήσεις του ΣΚΑΪ; Συρρικνώσατε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% στα χρόνια που κυβερνήσατε. Συρρικνώσατε τον εθνικό πλούτο κατά το 1/4 και καταφέρατε μετά από πέντε χρόνια θυσιών, περικοπών, λεηλασίας να φτάσετε στο 0,8%, Θέλετε να σας πω συγχαρητήρια;

- Βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό ληξιπρόθεσμων του Ελληνικού Δημοσίου και μέσα στο επόμενο διάστημα θα μηδενιστούν για πρώτη φορά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

- Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει στα συρτάρια της οδού Πειραιώς και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

- Το πρόγραμμά σας είναι ένα τρισχειρότερο Μνημόνιο για τον ελληνικό λαό.

- Από το 2019 διαμορφώνεται δημοσιονομικός χώρος, που θα μας δώσει τη δυνατότητα, παρά αυτά τα πλεονάσματα, να έχουμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

- Όταν διαπραγματευόμασταν με το ΔΝΤ και το Ταμείο πίεζε για αχρείαστες δημοσιονομικά περικοπές, εσείς βγαίνατε και λέγατε «κλείστε την αξιολόγηση». Έχω 19 δημόσιες τοποθετήσεις σας.

- Ο κ. Χατζηδάκης ομολόγησε ότι έχετε συμπεριλάβει την περικοπή των συντάξεων στο πρόγραμμά σας.

- Μέχρι χθες ερχόσασταν εδώ και παριστάνατε τους δικαστές των ευρωπαϊκών θεσμών. Σήμερα κάνετε τον «τζάμπα μάγκα» και φέρνετε μια τροπολογία για την περικοπή των συντάξεων, που στην ουσία είναι «τρυπολογία», γιατί κάνετε μια τρύπα στο νερό.

Για το προσφυγικό

- Συμπαρατάσσεστε με τους ακραίους της Ευρώπης και του κόμματός σας. Υιοθετείτε ακραία επιχειρήματα αυτών που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο σε «αποθήκη ψυχών».

- Η ταύτισή σας με ακραίες θέσεις στο ζήτημα του μεταναστευτικού είναι και ταύτιση με θέσεις ενάντια στη χώρα μας. Έχετε αναλογιστεί ότι μπορεί η χώρα μας να βρεθεί να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση μόνη της;

Για το Σκοπιανό

- Γίνατε όψιμα Μακεδονομάχος για να μην σας διασπάσουν το κόμμα σας οι πατριδοκάπηλοι που έχουν χτίσει την καριέρα τους πάνω στο ζήτημα αυτό από το 1992.

- Επιμένετε να λέτε ψέματα ότι η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα.

- Στο ζήτημα του έθνους κάνετε τη μεγαλύτερη λαθροχειρία. Πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Αυτό που υπάρχει, είναι αναφορά στην ιθαγένεια.

- Ζάεφ και Ντιμιτρόφ παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1992 και τον Γκλιγκόροφ.

- Στα κομμάτια που δεν δημοσιεύσατε στη σελίδα σας (σ.σ. σε συνέντευξη στο Politoco) λέτε ότι αναγνωρίζουμε αυτονομιστικές δυνάμεις; Απαντήστε. Αναγνωρίζουμε εμείς αυτονομιστικές; Μπροστά στον εθνικιστικό παροξυσμό σας, γίνεστε εθνικά επικίνδυνος.

Για τις σχέσεις με επιχειρηματίες και για το δημοψήφισμα του 2015

- Να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο. Σταματήστε, κύριε Μητσοτακη, να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα δήθεν κακόβουλων δημοσιευμάτων με ενορχηστρωτή το Μαξίμου. Έλεος, αφήστε αυτή την καραμέλα. Ποσώς μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή, είστε όμως δημόσιο πρόσωπο, όπως και εγώ.

- Διεκδικείτε να γίνετε πρωθυπουργός, εγώ έγινα. Φανταστείτε εάν εγώ αρνιόμουν να παρουσιάσω το πόθεν έσχες για τις δραστηριότητες της συζύγου μου, τι θα έγραφαν όλα τα παπαγαλάκια; Φανταστείτε να είχα τέτοια ανοιχτά θέματα. Γι' αυτό σας λέω αφήστε το, κύριε Μητσοτάκη. Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία

- Ζητάτε να μην σχολιάσω την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου σας, αλλά σχολιάσατε τα συναισθήματα της δικής μου συζύγου το 2015. Είμαστε περήφανοι για την πράξη αντίστασης του λαού το 2015. Η 5η Ιουλίου είναι καταγεγραμμένη ως φως. Είμαστε υπερήφανοι, γιατί τολμήσαμε να φέρουμε στο φως της διαπραγμάτευσης τη θέση του ελληνικού λαού.

- Εσείς φωνάζατε «ναι» και λέγατε «βάστα Σόιμπλε». Είναι πολιτικό θράσος να ρωτάτε πώς διαχειριστήκαμε το «όχι» του ελληνικού λαού. Ο λαός ψήφισε στις 5 Ιουλίου, ψήφισε όμως και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη (απάντηση σε Τσίπρα)

- Όταν στην δευτερολογία σας αναγκάζεστε να μιλήσετε τρεις φορές περισσότερο από όσο σας αναλογεί χρονικά, καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πήγε καλά στην πρωτολογία σας

- Εσείς δεν ήσασταν αυτός που έλεγε ότι πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 πνίγουν την οικονομία και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας;

- Σας φέρνω αντιμέτωπο με όσα έχετε πει και όχι διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις σας, όπως κάνετε εσείς για εμένα

- Ομολογήσατε κ. Τσακαλώτε ότι το ΔΝΤ θεωρούσε το χρέος βιώσιμο το 2014.

- Γιατί το ΔΝΤ δεχόταν το 2014 υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ' ό,τι δέχεται σήμερα; Γιατί διαλύσατε επι 3,5 χρόνια την οικονομία της χώρας

- Είπα καλοδεχούμενη οποιαδήποτε παρέμβαση στο χρέος, αναγκαία μετά από όσα έχετε κάνει, όχι όμως αρκετή για να σώσει την καταστροφή που φέρατε

- Παραμένετε υπερήφανος για το δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες

- Εάν η τάση ανάπτυξης συνεχιζόταν όπως προέβλεπαν όλοι οι οίκοι το 2014 και η Ελλάδα συνέχιζε την πορεία της το ΑΕΠ θα ήταν 217 δισ. ευρώ. Που είναι σήμερα; Περίπου στα 183 δισ. ευρώ. Με τις σαχλαμάρες σας χάσατε περί τα 34 δισ. ευρώ κάθε χρόνο

- Εκτός από το δημόσιο χρέος που είναι σημαντικό υπάρχει και το ιδιωτικό χρέος. Αυτό καταλαβαίνουν οι πολίτες που ακούν τα τηλέφωνα να χτυπούν από τις εταιρείες είσπραξης.

- Παραλάβατε το ιδιωτικό χρέος 85,3 δισ. ευρώ και σήμερα είναι 131 δισ. ευρώ. Αυτή η άνοδος είναι το αποτέλεσμα των τραγικών δικών σας επιλογών της υπερφορολόγησης, της εξαφάνισης της μεσαίας τάξης και της σκληρά ταξικής προσέγγισης προς όποιον παράγει και δημιουργεί

- Μιλήσατε με περηφάνια για το δημοψήφισμα. Όμως εκτός από τα capital controls προκαλέσατε και τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

- Καταστρέψατε αξία του Έλληνα πολίτη πάνω από 25 δισ. ευρώ και μας λέτε ότι είστε υπερήφανος για τα τσάμικα που χορεύατε με τους χρυσαυγίτες στις πλατείες

- Στον κ. Μεϊμαράκη είπατε ή μας τελειώνετε ή σας τελειώνουμε

- Στον κ. Μεϊμαράκη, την κυρία Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη λέγατε ότι δεν θα κάνετε εκλογές για να ψηφίσουν το 3ο μνημόνιο και πήγατε σε εκλογές μετά από 25 ημέρες. Ψεύτης - ψεύτης - ψεύτης

- Εσείς δεν κόψατε τις συντάξεις; Τους κοροϊδεύετε στα μούτρα σας και μιλάτε από πάνω; Δεν ντρέπεστε;

- Ο κ. Χατζηδάκης είπε όταν αν υπάρχει δυνατότητα να μην κοπούν οι συντάξεις, να μην κοπούν. Εμείς δεν τις ψηφίσαμε. Αν αλλάξετε πολιτική, εμείς μαζί σας.

- Ο κ. Σολτς που συνάντησα και κάναμε συζήτηση εκτενή -οι δυο μας ήμασταν- έκρινε σκόπιμό προφανώς κ. Τσίπρα να ενημερώσει όχι την Welt αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών και να μην πει τι είπε αυτός, αλλά τι είπα εγώ. Εγινε ένα ακόμα θαύμα της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Δεν τα έγραψε μόνο η ΕΦΣΥΝ, αλλά και ο κ. Καρτερός. Προφανώς ο κ. Σολτς μιλά και με τον Καρτερό. Ποιον κοροϊδεύετε; Στημένο ρεπορτάζ από τα υπόγεια του Μαξίμου είναι

Για το Σκοπιανό

- Μην μιλάτε εσείς κ. Τσακαλώτε. Υπογράψατε ότι αναγνωρίζετε τα Σκόπια ως Δημοκρατία Μακεδονία. Μη μιλάτε λοιπόν εσείς γι αυτά. Ασχοληθείτε με την οικονομία.

- Αναγνωρίστηκε ή όχι μακεδονική εθνότητα; Η συμφωνία μιλά για nationality, αυτό στα ελληνικά μεταφράζεται ως εθνικότητα. Ανοίξετε στην σελίδα 2 να διαβάσετε και μην ψηφίζετε γουρούνι στο σακί

- Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ που στηρίζετε στο επιχείρημα ότι πήρε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Δώσατε κ. Τσίπρα κάτι που κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει.

- Έχετε προκαλέσει χάος στην Βόρεια Ελλάδα και στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο μακεδονικός και δεν τις προστατεύσατε

- Παρουσιάσατε ως ατζέντα της ΝΔ αποκυήματα της φαντασίας σας. Στον ΣΕΒ μίλησα για αύξηση του κατώτατου μισθού. Σήμερα με θράσος λέτε ότι εγώ ισχυρίστηκα να μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθεί το ωράριο.

- Δεν είπατε τίποτα για την ψήφο των ομογενών. Ας συμφωνήσουμε σε κάτι όπως αυτό

Για το προσφυγικό

- 29.2.16 Συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον κ. Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 αναφέρει ότι η στάση του κ. Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι στάση ευθύνης.

- Σπεύσατε να με ταυτίσετε με τον Όρμπαν. Ο Μακρόν τα ίδια δεν λέει και οι σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία το ίδιο. Γιατί δεν το παραδέχεστε.

- Δεν ξέρω τι συμφωνία κάνατε με την κυρία Μέρκελ. Δεν έσπευσα να είμαι κριτικός για το περιεχόμενό της, γιατί δεν το ξέρω. Πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Για τη διαπλοκή και τις προσωπικές επιθέσεις

- Αφήσατε υπονοούμενο ότι όποιες κοινωνικές σχέσεις είχα, ωφέλησαν κάποιον επιχειρηματία. Και εσείς τον είδατε τον κ. Φρουζή

Τσίπρας: Που το ξέρετε;

Μητσοτάκης: Έχετε βγάλει δελτίο Τύπου

- Βρέθηκα στην Πάτρα και το παράπονό τους είναι ο ταλαίπωρος δρόμος από την Πάτρα στον Πύργο και το έργο το είχατε δώσει στον Καλογρίτσα και μετά του δώσατε κανάλι με βοσκοτόπια. Τι είναι αυτά που λετε. Εσείς τους ωφελήσατε, δίνατε δουλειές.

- Εκδοτικά συμφέροντα στοχοποίησαν την σύζυγό μου, διέσυραν την προσωπική μου ζωή και έχουν πιαστεί από μια προσωπική περιπέτεια, για να ισχυριστούν ότι δεν ήταν υπαρκτό, αλλά στημένο για να κρύψουμε τα οικονομικά μας. Ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων με αστραπιαία ταχύτητα ασκήθηκε έλεγχος στην σύζυγό μου γραμμή γραμμή. Τι έγινε; Τι απεφάνθη το ΚΕΦΟΜΕΠ; Ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα. Η εισαγγελέας απεφάνθη ότι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Μάθετέ τα λοιπόν.

- Αρκετά ταλαιπωρήσατε την σύζυγό μου. Είναι υπεύθυνη γυναίκα, επιχειρηματίας που δεν έχει σχέση με το Δημόσιο. Η αρχική υπόθεση της επιτροπής ήταν ότι δεν χρειάζεται να γίνει κοινή δήλωση και μετά από παρεμβάσεις άλλαξε η αρχική απόφαση. Θα τα καταθέσει όλα η σύζυγός μου. Γιατί οι ανεξάρτητοι δικαστικοί ψήφισαν κατά της προσκόμισης και πολιτικά κατευθυνόμενα μέλη υπέρ; Δεν θα πω τιποτε άλλο από την στιγμή που βγήκε απόφαση. Από την στιγμή όμως που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο δεν θα σας επιτρέψω να μιλήσετε για την οικογένειά μου

- Είναι άνανδρο και πρωτοφανές αυτό που κάνατε προσωπικά. Ξέρατε ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί και επανήλθατε

- Για το ζήτημα των δανείων θα τα πούμε σε άλλη ώρα. Για κοιτάξτε όμως και εσείς αν στην οικογένειά σας έχετε κάνει ρυθμίσεις δανείων. Να είστε πιο προσεκτικός. Μάλλον θα μας το πείτε μόνος σας.

- Ρυθμισμένα είναι τα δάνειά μας, να ρωτήστε τον κ. Τσίπρα αν οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και με ποιους όρους

Προς Τσακαλώτο

- Είπατε στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να βγουν στους δρόμους. Μαθαίνω κύριε Τσακαλώτε ότι θα πάτε στην Θεσσαλονίκη. Να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα, γιατί είναι χιλιάδες τα ΜΑΤ που βρίσκονται για την προστασία του πρωθυπουργού

Τα βασικά σημεία της τριτολογίας Τσίπρα

- Σκοπιανό: Πουθενά στη συμφωνία που υπογράψαμε δεν υπάρχει ο όρος μακεδονικό έθνος. Και βγήκε και μας είπε ότι nationality σημαίνει έθνος και όχι ιθαγένεια. Στην επίσημη ορολογία ο όρος ιθαγένεια τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική αποδίδεται ως nationality.

- Στις αρχικές του τοποθετήσεις στο προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης είχε κρατήσει μια διαφορετική θέση. Το ίδιο για το Σκοπιανό. Για άλλους λόγους άλλαξε θέση και προσχώρησε σε μια άποψη που δεν αποτελεί πάγια θέση της παράταξής σας.

- Στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις με επιχειρηματίες, εγώ δεν έριξα λάσπη στον ανεμιστήρα. Εγώ αναφέρθηκα σε ζητήματα που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Η υπόθεση Siemens, η υπόθεση Novartis. Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την προσπάθεια αυτοθυματοποίησης του και μου απαγόρευσε να αναφερθώ στο θέμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της συζύγου του.

-Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον κ. Καλογρίτσα και λέει του δώσατε τα έργα. Δεν έγινε διαγωνισμός; Δεν πλειοδότησε; Έχει να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο; Τον προκαλώ, εάν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά εμένα, την οικογένειά μου ή τους υπουργούς της κυβέρνησης, να τα πάει στον εισαγγελέα. Απλά και σταράτα.

 

Διαβάστε επίσης: 

Βουλή: H δευτερολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα