Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σε υψηλό 15ετίας εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία



Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς τα συναλλαγματικά προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της Τουρκίας, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 24,52% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 17,9%.

 

Την ίδια ώρα, σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,3%, σε επίπεδο δηλαδή, σημαντικά ενισχυμένο έναντι του 3,6% που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters.

Τον προηγούμενο μήνα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 625 μονάδες βάσης, με στόχο την ανακοπή των πιέσεων σε λίρα και πληθωρισμό.

 

Ωστόσο, μετά τα σημερινά στοιχεία, ανακύπτει εκ νέου το ερώτημα κατά πόσο η κεντρική τράπεζα είναι ικανή να προβεί σε ακόμη μία γενναία αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής.

Ο Ερντογάν άλλωστε, έχει ήδη εκφράζει την έντονη διαφωνία του εναντίον της «σύσφιγξης» της νομισματικής πολιτικής, καθώς θεωρεί ότι υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Η λίρα, από τις αρχές του έτους, έχει απωλέσει σχεδόν το 40% της αξίας της, εν μέσω των ανησυχιών τόσο για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, όσο κυρίως για τη σύγκρουση Άγκυρας – Ουάσιγκτον.

«Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αντιδράσει εκ νέου» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Ίναν Ντεμίρ, αναλυτής της Nomura. «Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν μπορούν να αγνοηθούν» έσπευσε να προσθέσει.

 

Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα στις 6,05 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση κατά 1% σε σχέση με την Τρίτη. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 5ετών τουρκικών ομολόγων ενισχύονται κατά 84 μονάδες βάσης.