Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

τουρκική λίρα



Σε υψηλό 15ετίας εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς τα συναλλαγματικά προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της Τουρκίας, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 24,52% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 17,9%.



Τουρκία: Βούλιαξε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέβριο -Ρεκόρ 10ετίας

Η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία σημείωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία δεκαετία, καταγράφοντας βουτιά κατά 15,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

To γεγονός αυτό ενισχύει τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση, καθώς η αναδυόμενη οικονομία με εντυπωσιακές κάποτε επιδόσεις μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με τη λίρα.



Μικρή άνοδος της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου

Η τουρκική λίρα σημείωσε μικρή άνοδο σήμερα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές βελτίωσης στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι αναμένει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για την τύχη του Αμερικανού πάστορα που δικάζεται στην Τουρκία.



Καταρρέει η τουρκική οικονομία: Χρεοκόπησε ο γίγαντας της τηλεφωνίας Turk Telekom

Τις αρνητικές εξελίξεις  στην τουρκική οικονομία, έρχεται να επιβεβαιώσει  η χρεοκοπία του τουρκικού «μεγαθήριου» της τηλεφωνίας Turk Telekom, που αντιστοιχεί  στον ΟΤΕ. Ο τουρκικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών κατέρρευσε κάτω από το βάρος των δανείων του.



Γερμανία προς Τουρκία: Να προσφύγετε στο ΔΝΤ

Την προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. 

Το ζήτημα συζητήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών, την περασμένη Πέμπτη. 



Χαστούκι Moody's-S&P στην Τουρκία: «Σκουπίδια» η πιστοληπτική της ικανότητα

Την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα υποβάθμισε η Standard & Poor's.

O οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε «B+», από «BB-» προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε «BB-», από «ΒΒ». To outlook των αξιολογήσεων παραμένει «σταθερό».