Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε εξέλιξη το Eurogroup - Επιστρέφουν σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί στην Αθήνα



Συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι επετεύχθη στην πρωινή συνάντηση -πριν το Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη- που είχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι επικεφαλής των Θεσμών και ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη Μάλτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί θα επιστρέψουν την ερχόμενη Εβδομάδα, πριν το Πάσχα. 

Αλλωστε και ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνέχεια στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «υπάρχει μια θετική αύρα», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι  «δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα».

«Έχουμε δουλέψει εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες» πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι καλό που έχουμε επιτύχει κάποια αποτελέσματα». «Θα ενημερώσω τους υπουργούς Οικονομικών για τις τελευταίες εξελίξεις», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αισιοδοξία και από Ντομπρόβσκις 

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «πρόοδος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup, στη Βαλέτα της Μάλτας.

«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο σήμερα, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2015 και το 2016, ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της γι' αυτή τη χρονιά. Τέλος, ανέφερε πως τα «ανοιχτά ζητήματα», που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, επιλύονται.