Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 -
Ξάστερος ουρανός

1 °C

Σήμερα, 25. Ιανουαρίου 2022

Σαλβίνι: Γιούνκερ, Μοσκοβισί κατέστρεψαν την ΕυρώπηΝέα πυρά κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων εξαπέλυσε σήμερα ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στην κόντρα με τις Βρυξέλλες, παρά την αναταραχή, που αυτή  προκαλεί στις αγορές. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν λάβει και πάλι την ανιούσα, επηρεαζόμενες πάντως και από το αρνητικό κλίμα διεθνώς. 

Στο στόχαστρο του Σαλβίνι μπήκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. «Άνθρωποι σαν τον Γιούνκερ και τον Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη και τη χώρα μας» δήλωσε ο αρχηγός της Λέγκας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφούς. 

Εξέφρασε δε την ελπίδα οι Ευρωεκλογές του 2019 να σηματοδοτήσουν αλλαγή σελίδας για την κοινότητα. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη εκ των έσω και ελπίζουμε ότι οι Ευρωεκλογές του Μαΐου θα μας δώσουν ένα χέρι βοηθείας. Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» σημείωσε. 

 

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και του Λουίτζι Ντι Μάιο ότι η Ρώμη δεν ενδιαφέρεται για τα ομόλογα και τα spread, αλλά θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της ως έχει. ΟΜάριο Ντράγκι φέρεται πάντως να προειδοποίησε σε συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ιταλία όταν τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που σήμερα στηρίζει τα ιταλικά ομόλογα. 

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς καταγράφει άνοδο της τάξης του 2,13% ή 7 μονάδων βάσης, στο 3,4% σήμερα,.