Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 -

Ρέγκλινγκ: Πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα κλείσει η αξιολόγησηΗ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές προχωράει, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ανέφικτο το να κλείσει έως την 1η Μαΐου. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ESM εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί «σημαντικά λιγότερα» κεφάλαια από τα 86 δισ. ευρώ, ενώ για το χρέος επανάλαβε ότι μπορεί να συζητηθεί η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων και η αναστολή πληρωμής των τόκων. Κατηγορηματικός δε ως προς το ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung.

Δεν απέκλεισε, πάντως, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 1η Μαΐου, ημερομηνία που έχει αναφέρει και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Η Αθήνα, από την πλευρά της, ευελπιστεί να κλείσει την αξιολόγηση έως τις 25 Μαρτίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ESM εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί «σημαντικά λιγότερα» κεφάλαια από τα 86 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πιστεύει ότι άλλες μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πόρους από τον ESM.

Τόνισε επίσης ότι το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι αυστηρώς διαχωρισμένο από την μεταναστευτική κρίση.