Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ραντεβού Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στα Σκόπια με χαμηλές προσδοκίες


Η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια στις 31 Αυγούστου.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα ανταποδώσει την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα της Κυριακής», η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινηθεί σε μία μέση γραμμή, όπου από τη μία πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει στην ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να μονοπωλήσει την εποικοδομητικότητα και από την άλλη πλευρά να αναδείξει ότι ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για ταχεία επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να αναδεικνύει τις προκλητικές κινήσεις της σκοπιανής πλευράς, όπως η πρόσφατη ιστορία με τον σκοπιανό γενικό πρόξενο στο Τορόντο Γιόβιτσα Παλάσεφσκι που φωτογραφήθηκε με τον χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας», γεγονός που αποδοκίμασε ο κ. Ντιμιτρόφ, ενώ δεν λείπουν στο υπουργείο Εξωτερικών στελέχη που διερωτώνται αν εξακολουθεί να συμφέρει την Ελλάδα η παραμονή της εντός του πλαισίου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Τόσο από σκοπιανής όσο και από ελληνικής πλευράς διακινείται ότι είναι καλύτερο να ενισχυθούν πρώτα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτό θα συζητηθεί μεταξύ των κ.κ. Ντιμιτρόφ και Κοτζιά. Μοιάζει βέβαια δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι οι δύο άνδρες δεν θα συζητήσουν καθόλου το ονοματολογικό, χωρίς να σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια έκπληξη.
Γενικότερα, τα δεδομένα που έχουν διαφανεί μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην πΓΔΜ από τον Ζόραν Ζάεφ, σε συνεργασία με τον αλβανικό παράγοντα, είναι τα εξής. Κατ' αρχάς, η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί την επιτάχυνση της ευρωατλαντικής της προοπτικής, με έμφαση αρχικά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προς τον σκοπό αυτόν είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα της πρόσκλησής της στην Ατλαντική Συμμαχία με την προσωρινή της ονομασία. Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση θα αναιρούσε πλήρως το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, όταν στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 το ΝΑΤΟ έκρινε ομοφώνως ότι η πρόσκληση προς τη γειτονική χώρα συναρτάται με την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό. Στα Σκόπια υπάρχει ένα χρονικό ορόσημο, οι προεδρικές εκλογές του 2019, μέχρι τις οποίες η κυβέρνηση Ζάεφ θα ήθελε να δει κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, ιδιαίτερα δε η Γερμανία (η οποία προωθεί τη Διαδικασία του Βερολίνου, όπου η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί, για τη στενότερη προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων με την Ενωση), επιθυμούν την επίλυση του ονοματολογικού και την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αναγνωρίζουν βέβαια, ειδικά το Βερολίνο στο οποίο αναμένεται να μεταβεί στις 6 Σεπτεμβρίου ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι δεν μπορούν να αναληφθούν μείζονες πρωτοβουλίες πριν από την πραγματοποίηση των τοπικών εκλογών στην πΓΔΜ στις 15 Οκτωβρίου. Οι δε Αμερικανοί επιθυμούν την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τόσο λόγω της ρωσικής επιρροής στη Βαλκανική όσο και για λόγους ανάσχεσης ακραίων ισλαμικών στοιχείων που εμπλέκονται σε ισλαμικά τρομοκρατικά δίκτυα.

Κλείνουν μέτωπα

Η νέα σκοπιανή κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει μέτωπα με γειτονικές χώρες ώστε να επικεντρωθεί στο ονοματολογικό και στην ευρωατλαντική προοπτική. Η βασικότερη κίνηση είναι μέχρι στιγμής η υπογραφή Συμφώνου Φιλίας με τη Βουλγαρία, που σημειωτέον αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2018 την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Δεν πρέπει πάντως να υποτιμηθεί η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Σκοπίων-Βελιγραδίου, για την οποία το δίδυμο Ζάεφ-Ντιμιτρόφ κινήθηκε άμεσα για την «κατάσβεσή» της.