Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πυρκαγιές στο Μάτι: Συνεχίζονται οι έρευνες. Τι αναζητούν οι εισαγγελείς



Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές φωτιές στην Αττική την 23η Ιουλίου με τις εισαγγελικές αρχές να αναζητούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τα αίτια και τις ευθύνες αρμοδίων κρατικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Μάρτυρες καταθέτουν συνεχώς στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και εισφέρουν ουσιώδη στοιχεία με «ονόματα και διευθύνσεις», τα οποία βοηθούν τους εισαγγελείς στον εντοπισμό ποινικών ευθυνών και την απόδοσή τους.

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελία τα στοιχεία από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για τυχόν παραλείψεις και αμέλειες των αρμοδίων.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να τεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπόψη των εισαγγελικών αρχών και των πραγματογνωμόνων που συνδράμουν το έργο τους το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για στοιχεία από συνδιαλέξεις στελεχών της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας τις κρίσιμες ώρες από τις 16:49 το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου και για τις επόμενες ώρες που η περιοχή του Ματιού είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Στο φως νέα στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα έγγραφα

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην εισαγγελία φθάνουν συνεχώς νέα στοιχεία και από πολίτες που καταγγέλλουν αμέλειες και παραλείψεις οι οποίες οδήγησαν στην εθνική τραγωδία. Χθες, στην εισαγγελία Πρωτοδικών κατατέθηκε μια ακόμη μηνυτήρια αναφορά για τις φονικές πυρκαγιές, αυτή τη φορά από την επικεφαλής της «Πλεύσης ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κίνησης Διαμαντή Καραναστάση.

Στην 17σέλιδη αναφορά της η κυρία Κωνσταντοπούλου εγκαλεί στελέχη της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης για κακουργήματα ακόμη και για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ αναφέρεται σε απόπειρα συγκάλυψης «των εγκλημάτων και υπόθαλψης των υπαιτίων, με τη συμμετοχή και του ίδιου του Πρωθυπουργού».

Ακόμη, η κυρία Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει «παρασιώπηση γεγονότων, την παραποίηση στοιχείων, την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την κατάρτιση και προσκομιδή εγγράφων βεβαιώσεων που ελέγχονται για πλαστότητα, όπως το έγγραφο που προ ημερών προσκομίσθηκε από την Περιφερειακή Σύμβουλο Τσούπρα για να αποδείξει την σύγκληση και συνεδρίαση του προβλεπόμενου οργάνου συντονισμού της Περιφέρειας τη Δευτέρα 23/7/2018- σύγκληση που ούτε ανακοινώθηκε ούτε προκύπτει ενώ αμφισβητείται και από φερόμενα ως συμμετέχοντα πρόσωπα όπως ο Δήμαρχος Ραφήνας».

Αυτοψία

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας και προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που οδήγησαν στην τραγωδία, οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή αυτοψία στις καμένες περιοχές. Στην επιτόπια έρευνα παρούσα ήταν και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.

Η εισαγγελική έρευνα εστιάζει στους χειρισμούς των αρμοδίων τις κρίσιμες ώρες από τις 16:49 το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου και για τις επόμενες ώρες που η περιοχή του Ματιού είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Απαντήσεις αναζητούνται σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

- Γιατί υποτιμήθηκε η φωτιά στο ξεκίνημά της και δεν εστάλησαν ισχυρές εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις;

- Γιατί δεν αποφασίστηκε η εκκένωση της περιοχής στο Μάτι;

- Γιατί δεν ελήφθη καμία πρόνοια για την μετακίνηση των πολιτών προς τη θάλασσα, είτε με ελικόπτερα από την παρακείμενη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα άνδρες της ΕΜΑΚ;

- Ποιος κρίκος της υπηρεσιακής αλυσίδας μπλόκαρε την απόφαση για εκκένωση;

- Γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να επέμβουν;

- Ποιος ήταν ο λόγος που αστυνομικές δυνάμεις «έσπρωχναν» διερχόμενους οδηγούς από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέσα στο Μάτι;

- Γιατί καθυστέρησε η από θαλάσσης διάσωση των εκατοντάδων πολιτών που είχαν πέσει στη θάλασσα;