Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πυρά κατά Σύριζα από τον Θεοδωράκη



Αυστηρή κριτική άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εκλογικού νόμου. Κατηγόρησε ουσιαστικά τον πρωθυπουργό πως έφερε τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις είναι δεύτερος.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε, παράλληλα, ότι είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα»,, που από την πρώτη μέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα», ανακάλυψε ξαφνικά την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

«Τι μεσολάβησε από το καλοκαίρι του '15, που θα αλλάζαμε μαζί τον εκλογικό νόμο, με το καλοκαίρι του '16, που αλλάζετε όπως-όπως, μόνο μια διάταξη του εκλογικού νόμου, αυτή που αφορά το μπόνους του πρώτου κόμματος;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ποταμιού και συνέχισε: «Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι. Τώρα είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας».

Άσκησε, δε, κριτική στον αποκλεισμό όσων έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης και όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης, κατέκρινε την απόφαση να μην σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες «που μέχρι χθες» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η διάταξη που έφερε θυμίζει το «νόμο του Τσοχατζόπουλου. Βέβαια, δεν είστε οι πρώτοι που σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο. Η χώρα έχει παράδοση οπορτουνιστικών εκλογικών νόμων. Ο νόμος Τσοχατζόπουλου το '89 στέρησε την πλειοψηφία σε ένα κόμμα του 47%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Σχετικά με την απλή αναλογική, ανέφερε ότι «αν είχαμε απλή αναλογική, θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν πέντε κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στη Βουλή και δεν το βλέπουμε; Έχουν υποχωρήσει τόσο οι εγωισμοί και το κομματικό αλάθητο, που μπορούν να συνεργασθούν πέντε κόμματα;».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «η ακυβερνησία, η αβεβαιότητα, η αναποτελεσματικότητα θα φέρει νέα λουκέτα. Κανείς δε θέλει να επενδύει σε μια ακυβέρνητη χώρα».

Υπογράμμισε ότι η απλή αναλογική σε μια χώρα σε κρίση είναι εύκολο να ενισχύσει τα ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας, να ενισχύσει τους ακραίους. Ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, στη μέγγενη του δικομματισμού, με τους βουλευτές να έχουν ανάγκη τα κανάλια και τους χρηματοδότες, για να εκλεγούν κυρίως στις μεγάλες περιφέρειες της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, ρώτησε «ποιο είναι το σύστημα που εσείς θέλετε; Γιατί εκτός από κριτική στις κακές επιλογές του κ.Τσίπρα δεν άκουσα να απαντάτε στο μεγάλο ερώτημα; Τι θα κάνετε με το μπόνους των 50 εδρών; Θα το επαναφέρετε; Δεν είναι ώρα να μας το πείτε; Γιατί είχαμε το εξωφρενικό η ΝΔ με 19% να πάρει 108 έδρες τον Μάιο του '12. Αυτό είναι το πρότυπό σας;».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού πρότεινε το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: «μία έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες».

Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επιχείρηση να ξεγελάσει τους 16άρηδες.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους. Και δίνει ψήφο στους μαθητές της Α' Λυκείου, σε αυτούς που είναι 16 χρονών και μια μέρα» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι «η επιχείρηση καλόπιασμα δεν ξεκινάει τώρα με τον εκλογικό νόμο. Έχει προηγηθεί ο υπουργός Παιδείας. Κατάργηση των Γενικών Εξετάσεων, μείωση των μαθημάτων, επίθεση στη μισητή αριστεία, υποτροφία με 6,5 και τώρα ψήφος στην Α’ Λυκείου! Δοξάστε μας - Ψηφίστε μας! Και το παρουσιάζετε ως βήμα για τη δημοκρατία».

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, αλλά ο συντηρητισμός μένει» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: «Ρωτάω λοιπόν για μια τελευταία φορά τον κ. Τσίπρα. Γιατί η "πρώτη φορά αριστερά" δεν τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές; Τι φοβάται; Προφανώς, φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα, στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα».

«Μετά από όλα αυτά, κυρίες και κύριοι, αντιλαμβάνεστε γιατί το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Λέμε όχι στον αγώνα σας για την επιβίωση της εξουσίας σας. Το Ποτάμι θα επιμείνει στις συγκρούσεις με το παλιό και το νέο παλιό που εσείς εκπροσωπείτε».

«Το σχέδιό σας δεν γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή. Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του "ναι" η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ- 103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε!» κατέληξε ο πρόεδρος του Ποταμιού.