Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω… Apple



Η πρώτη προειδοποίηση της Apple για τις πωλήσεις της μετά από σχεδόν 12 χρόνια οδηγεί σε απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τεχνολογικό κλάδο να πλήττεται ιδιαίτερα, καθώς έκαναν βουτιά οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής μικροκυκλωμάτων που εφοδιάζουν την κατασκευάστρια των iPhone.

 

O πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε πριν από λίγο απώλειες 0,7%, ακολουθώντας στην πτώση τις ασιατικές αγορές, με την προειδοποίηση της Apple να ενισχύει τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μετοχή της Apple έκανε βουτιά 7,9% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων της εταιρείας για τις πωλήσεις της, την οποία απέδωσε στις χαμηλότερες πωλήσεις iPhone στην Κίνα που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ο γερμανικός δείκτης DAX, που είναι πολύ ευαίσθητος στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, υποχωρούσε 0,9%.

Οι εταιρείες κατασκευής μικροκυκλωμάτων, που προμηθεύουν με εξαρτήματα την Apple, υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Η μετοχή της AMS, που προμηθεύει την Apple με αισθητήρες αναγνώρισης προσώπων για τα τελευταία της iPhone, υποχώρησε έως 19%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Stoxx. H μετοχή της Dialog Semiconductor έκανε βουτιά 6,7%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Infineon, ASML, ASM International, Logitech και STMicroelectronics υποχωρούσαν από 4 έως 7,3%.

Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωνε τη χειρότερη επίδοση, υποχωρώντας 2,9%, ενώ μόνο οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών σημείωναν κέρδη. Οι επενδυτές απέφευγαν τον κίνδυνο και προτιμούσαν τους κλάδους που θεωρούνται αμυντικοί, όπως ο τηλεπικοινωνιακός, οι οποίοι δίνουν μεγάλα μερίσματα και έχουν σταθερά έσοδα, καθώς οι αγορές ακολουθούν πτωτική τροχιά.

Οι μετοχές εταιρειών πολυτελών προϊόντων, που είναι και αυτές ιδιαίτερα ευαίσθητες σε σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης στην Κίνα, κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Οι μετοχές της LVMH, της Kering που είναι ιδιοκτήτρια της Gucci, της Moncler, της Burberry, και της Swatch σημείωναν απώλειες 2,2 έως 3,9%. Οι κινήσεις των μετοχών διογκώνονταν από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, με πολλούς επενδυτές να είναι ακόμη σε διακοπές.