Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ψάχνει δεκανίκια για να κρατηθεί στην εξουσία ο Τσίπρας - Αναζητά πρόσωπα από όλους τους χώρους



Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς ανασχηματισμού, ο οποίος αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα σενάρια με τα ονόματα που αρχίζουν να κυκλοφορούν για υπουργικές θέσεις, προκαλούν ήδη ίλιγγο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόθεση της ηγεσίας και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα να επιστρατεύσει πρόθυμους παράγοντες από την κεντροαριστερά, ακόμα και το χώρο της κεντροδεξιάς, είναι σαφής, σε μία προσπάθεια να δοθεί ένα στίγμα διεύρυνσης της απήχησης της κυβέρνησης και απομόνωσης της ΝΔ.

Οι διαθέσεις του πρωθυπουργού άλλωστε φάνηκαν τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αφενός η θεαματική αναβάθμιση στην Κουμουνδούρου, του Αντώνη Κοτσακά, άλλοτε υψηλόβαθμου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο κ. Κοτσακάς ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, μία θέση εξαιρετικά κρίσιμη, γεγονός που δείχνει την ξεκάθαρη διάθεση για στροφή στη σοισιαλδημοκρατία. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση είναι και ένα νεύμα για την έλευση παραγόντων αυτού του χώρου στον επικείμενο ανασχηματισμό (Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι).

Όσο για την αξιοποίηση στελεχών από την κεντροδεξιά ή και τη δεξιά, παραμένει ερώτημα το πώς άνθισε αυτός ο έρωτας της ηγετικής ομάδας με τον συγκεκριμένο χώρο. Το παράδειγμα του Βύρωνα Πολύδωρα εξέπληξε πολλούς και παρότι ο «σαμουράι» προοριζόταν για την προεδρία του ΕΣΡ, θεωρείται ότι ήταν η, ατυχής τελικά, επιλογή του ήταν μία τροχιοδεικτική βολή για να «ζεσταθούν» οι σχέσεις με άλλους παράγοντες.

Οι φήμες αργά χθες το βράδυ ότι ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον Κώστα Μίχαλο, επιφανές στέλεχος της ΝΔ για χρόνια και τώρα πρόεδρο του ΕΒΕΑ, τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης διαψεύστηκε πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τεφτέρι του πρωθυπουργού είναι και στελέχη αυτού του χώρου.

Ρόλο στις διεργασίες παίζουν και τα αρνητικά γκάλοπ των τελευταίων ημερών για την κυβέρνηση: από τη μία αναγκάζουν τον κ. Τσίπρα να αναζητήσει συμμάχους σε άλλους χώρους, αλλά από την άλλη κάμπτουν τις διαθέσεις πιθανών ενδιαφερομένων, που φοβούνται ότι τυχόν συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα είναι σαν επιβίβαση σε ένα πλοίο που βουλιάζει.

Κατά τα φαινόμενα πάντως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό. Κυρίως αναζητεί πρόσωπα να στελεχώσουν κάποιες καίριες θέσεις -όχι στο υπουργείο Οικονομικών πάντως- που θα χειριστούν θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και θα έχουν ρόλο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Άλλωστε ένας λόγος που γίνεται αυτή την περίοδο ο ανασχηματισμός είναι η ανάγκη να εμφανιστεί απέναντι στην τρόικα ένα σχήμα «αποφασισμένο», εάν αυτό επιλεγεί στρατηγικά από το Μαξίμου, να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια για μία πιο ξεκάθαρη ρύθμιση για το χρέος.

Να υπάρχει δηλαδή ένας κυβερνητικός σχηματισμός έτοιμος για γρήγορες συμφωνίες με τους δανειστές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό! Γι’ αυτό άλλωστε μετακινείται από το υπουργείο Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπέγραψε συμφωνίες για τη ΔΕΗ, που θα σήμαιναν για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλημα της εταιρίας.

Ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε στο μεταξύ να έχει κλείσει το θέμα του ΕΣΡ και να έχει συγκροτηθεί το Συμβούλιο, ώστε να φύγει η κυβέρνηση από το θέμα αυτό, που της προκαλεί φθορά. Γι’ αυτό και περιμένει τις σχετικές διεργασίες στη Βουλή, χωρίς όμως να εξαρτάται ο τελικός σχεδιασμός του από τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Πηγή κειμένου: 

protothema