Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Το προσφυγικό επί τάπητος θέτει ο Τσίπρας στη Σύνοδο - Τί θα ζητήσει



Την ανάγκη για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, λύσεις που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο,αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ελλάδας, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση, επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

Αναμένεται επίσης να στηρίξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν δύο μείζονα ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου να τεθεί η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, απέναντι στην ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι οι μετανάστες στην Αφρική, ύστερα από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.

Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου να διατυπωθεί η πρόταση της Άγκελα Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων, με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής, απέναντι στη γραμμής του CSU και της Αυστρίας, που μιλούν για κλείσιμο των συνόρων και δημιουργία μίνι Σένγκεν.

Σύμφωνα πάντως με όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στους Financial Times, είναι έτοιμος να συνάψει συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ για την επιστροφή αιτούντων άσυλο στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο άρθρο, μάλιστα, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ελλάδα, την Ιταλία και γείτονές τους προκειμένου να πετύχει την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σημαντικά».