Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πρόεδρος Κίνας σε Τσίπρα: Να κάνουμε τον Πειραιά σημαντικό διεθνή κόμβο



Η Αθήνα και το Πεκίνο πρέπει να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά σε σημαντικό διεθνή κόμβο μεταφόρτωσης, τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρας, στο Πεκίνο.

Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Κίνας έκανε λόγο για νέο δυναμισμό στην παραδοσιακή φιλία και συνεργασία των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών πρέπει να είναι «βαθιά και σταθερή», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως σημειώνει το Reuters. Ακόμη, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε σημαντικό διεθνή κόμβο μεταφόρτωσης και βασικό τμήμα του νέου δρόμουτου μεταξιού, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών. Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές.

 

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας στις 8:00 ώρα Ελλάδας, στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), Γκου Σου και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC), Τζουν Λι.