Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 -

Πότε σταματούν τα capital controls; Η Κατσέλη απαντάΜέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εκτιμά η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων.

«Υπάρχουν ακόμη ένα δύο βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους και μετά σιγά- σιγά στο πρώτο εξάμηνο να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι «τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και ότι «χρειάζεται κάποιος καιρός για να μπούμε πάλι σε μια κατάσταση ομαλότητας».

Για ανακεφαλαιοποίηση

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε, σύμφωνα με το megatv.com, συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας και είναι πρόεδρος, ότι βγαίνει με πολύ ισχυρή ρευστότητα, ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank, και ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των δανείων.

«Αναμένουμε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να πέφτει και χρήμα στην αγορά κάτι που είναι και το ζητούμενο, διότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας», σημείωσε.

Για το μετοχολόγιο των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η κ. Κατσέλη είπε ότι στην Εθνική Τράπεζα «είναι κυρίως σε Έλληνες επενδυτές», ενώ στις μικρότερες τράπεζες υπάρχει «πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία ξένων funds, πολλά από τα οποία είναι μακροπρόθεσμα τοποθετημένα στην ελληνική αγορά».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το ποσοστό του Δημοσίου και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε.