Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ποτάμι για σκάνδαλο Novartis: Να μην μετατραπεί η Βουλή σε ρωμαϊκή αρένα



Η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος οφείλουν να διαχειριστούν τη δικογραφία για την υπόθεση Novartis με υπευθυνότητα και σεβασμό στις κοινοβουλευτικές και δικαστικές διαδικασίες, τονίζει το Ποτάμι.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η Βουλή δεν πρέπει να μετατραπεί σε ρωμαϊκή αρένα, αλλά να υπερασπιστεί την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη.

«Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης οφείλουν να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους - τόσο για τα μη πολιτικά πρόσωπα όσο και για τα πολιτικά - αν προκύψει ότι υπάρχουν ευθύνες, με την ανεξαρτησία που επιβάλλει το Σύνταγμα και η διάκριση των εξουσιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

«Για άλλη μια φορά οι πολίτες βλέπουν ένα σοβαρό σκάνδαλο να γίνεται κλωτσοσκούφι ανάμεσα σε υπουργούς, κομματικούς παράγοντες, «πρόθυμους» αναλυτές και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους. Την αρχή έκανε η κυβέρνηση διαρρέοντας επιλεκτικά ονόματα και κατηγορίες για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Και σήμερα - που η δικογραφία είναι στη Βουλή - αντί να σιωπήσουν, συνεχίζουν να κομπορρημονούν και να προκαλούν. Όμως η κοινωνία δεν θέλει πολιτικές κοκορομαχίες. Θέλει έρευνα σε βάθος και πειστικές απαντήσεις. Τα στοιχεία της δικογραφίας - με βάση και την έρευνα του FBI - δείχνουν ότι η πολυεθνική εταιρεία διατηρούσε έναν μεγάλο μηχανισμό προώθησης των συμφερόντων της, μέσω του χρηματισμού κρατικών παραγόντων, πολιτικών προσώπων και ιατρικού προσωπικού.

Η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος οφείλουν, λοιπόν, να διαχειριστούν το σύνολο της δικογραφίας με υπευθυνότητα και σεβασμό στις θεσμικές κοινοβουλευτικές και δικαστικές διαδικασίες. Το Ποτάμι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε η Βουλή να μη μετατραπεί σε ρωμαϊκή αρένα, αλλά να υπερασπιστεί την αλήθεια και την δικαιοσύνη.

Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης οφείλουν να συνεχίσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους - τόσο για τα μη πολιτικά πρόσωπα όσο και για τα πολιτικά - αν προκύψει ότι υπάρχουν ευθύνες, με την ανεξαρτησία που επιβάλλει το Σύνταγμα και η διάκριση των εξουσιών».