Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης – ΔΟΛ για το πόθεν έσχες του Τσίπρα



Σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή το δημοσίευμα «Νέων» για την εταιρεία που είχαν συστήσει ο Αλέξης Τσίπρας , ο Νίκος Παππάς και ο Χάρης Καραμάνος.

Η «πόλεμος» ξέσπασε σε δύο μέτωπα: Από τη μία η κυβέρνηση με τον ΔΟΛ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το επίμαχο δημοσίευμα.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «παρακμή μίας ιστορικής εφημερίδας» και σημείωσε πως «την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα «Νέα» δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη», ενώ συνέχισε:

Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο!

Στη συνέχεια, η εφημερίδα, μέσω της ηλεκτρονικής της ιστοσελίδα, έδωσαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες του πρωθυπουργού για τα έτη 2010 και 2011 τα οποία εμφανιζόταν κενά.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση εκ νέου. Κυβερνητικές πηγές, παρέθεταν το από 20/9/2010 δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα το οποίο ανέφερε για τον Αλέξη Τσίπρα:

«Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το 2008 εισοδήματα 21.588 ευρώ.

Δηλώνει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 114 τ.μ. στην Αθήνα που απέκτησε με γονική παροχή το 1996 και κάτοχος μηχανής 650 κ.ε. που απέκτησε τα 2007 με αγορά έναντι 7.300 ευρώ.

Για το 2008 δηλώνει καταθέσεις 2.949 ευρώ στην Άλφα και μέτοχος σε ομόρρυθμη εταιρεία που ξεκίνησε το 2007 με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ. Ωστόσο δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει πλέον από αυτή την εταιρεία».

Η εφημερίδα ωστόσο επανήλθε και με σχόλιό της απευθύνει τρία ερωτήματα για το πόθεν έσχες του κ. Τσίπρα:

Πρώτα το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει τη συμμετοχή του στην «Αγνάντι ΟΕ» από το 2010.

Όμως στη δήλωση του 2010 που ανήρτησαν ΤΑ ΝΕΑ η συμμετοχή του κ.Τσίπρα στην «Αγνάντι ΟΕ» δεν εμφανιζόταν.

Μετά έγιναν πιο προσεκτικοί. Διέρρευσαν σε φίλια ΜΜΕ ότι πρόκειται για τη δήλωση του 2009 -μόνο που αυτή βρέθηκε να έχει αναρτηθεί στο accountability.gr και αναφορά σε εταιρεία δεν υπάρχει στην οικεία σελίδα.

Μετά κυκλοφόρησαν στη Βουλή δύο φύλλα χαρτιού από Πόθεν Έσχες χωρίς ημερομηνία και χωρίς πρωτόκολλο όπου εμφανίζεται εγγεγραμμένη η «Αγνάντι ΟΕ»- δεν τα έστειλαν ηλεκτρονικά στους δημοσιογράφους για ευνόητους νομικούς λόγους.

Εν συνέχεια σανίδα σωτηρίας έδωσε δημοσίευμα των ΝΕΩΝ του φθινοπώρου του 2010 που αναφέρεται στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2008. Σε αυτήν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τσίπρας δηλώνει τη συμμετοχή στην «Αγνάντι ΟΕ» διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποχωρήσει πλέον.

Τρία απλά ερωτήματα πέραν της έλλειψης ημερομηνίας που βγάζει μάτι και πρωτοκόλλου:

Τι έγινε από το 2008 ως τον Ιανουάριο του 2010 όταν, σύμφωνα με τροποποίηση του καταστατικού της «Αγνάντι ΟΕ», ο Τσίπρας αποχώρησε πραγματικά από την εταιρεία;

Αν αποχώρησε το 2010 -γιατί δεν αναφέρεται η εταιρεία στις δηλώσεις του 2010 (χρήση 2009) και του 2011 (χρήση 2010);

Τέλος - μια και φτάσαμε στο 2008. Τη χρονιά εκείνη ο Τσίπρας ήταν εταίρος μόνο στην Αγνάντι; Ή μήπως και σε άλλη εταιρεία (ας πούμε την Γ.Τσίπρας & Α.Τσίπρας ΟΕ); Και πότε αποχώρησε από αυτήν; Μήπως αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2008; Αναγράφεται αυτό σε κάποια δήλωση;

Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα με την αντιπαράθεση του Μαξίμου με τον ΔΟΛ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αντάλλαξαν πυρά με αφορμή το δημοσίευμα «των Νέων». Η ΝΔ, ξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να δοθούν επισήμως από τον κ. Τσίπρα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες».

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα ο κ. Τσίπρας έχει την αυτονόητη υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009 και 2010, προκειμένου να φανεί πραγματικά αν είχε δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρία “ΑΓΝΑΝΤΙ Ο.Ε.”, καθώς και το αντίτιμο της μεταβίβασης» αναφέρει η ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε:

Ζητήσαμε από τον κ. Μητσοτάκη να απολύσει από λογογράφο του τον κ. Ψυχάρη αλλά αυτός φαίνεται ότι τον προσέλαβε να γράφει τις ανακοινώσεις του κ. Κουμουτσάκου.

«Με την ουσία του αστείου σημερινού δημοσιεύματος των «Νέων» δε θα ξαναασχοληθούμε. Οι δηλώσεις πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού είναι καθαρές, δημόσιες και έχουν εγκριθεί από ορκωτούς λογιστές. Όποιος θέλει να τις ερευνήσει δεν έχει παρά να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Η ΝΔ όμως που καταπίνει αμάσητες τις εξωχώριες δραστηριότητες Παπασταύρου αλλά διυλίζει τα στημένα δημοσιεύματα πανικόβλητων εκδοτών μας προκαλεί.

Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα το δικό του πόθεν έσχες προκειμένου να διαπιστώσει το πανελλήνιο εάν οι εταιρείες στις οποίες συμμετείχε η σύζυγός του με τον κ. Παπασταύρου (του Παναμά, βεβαίως βεβαίως) είναι και αυτές δηλωμένες.