Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Περισσότερα μωρά γεννιούνται από γυναίκες άνω των 35 παρά κάτω των 25 ετών



Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες καθυστερούν τημητρότητα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, λόγω οικονομικής στενότητας ή λόγω του ότι δεν έχουν βρει εκείνον που θα κάνουν μαζί του οικογένεια.

Όπως και νά'χει, παρατηρείται αύξηση στις 35 + μαμάδες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) στη Βρετανία. Το εντυπωσιακό με αυτά τα στατιστικά είναι πως κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1938, οπότε ξεκίνησαν οι έρευνες τέτοιου είδους.

Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει πως οι γυναίκες επιλέγουν τη μητρότητα ολοένα και πιο αργά στη ζωή τους. Παράλληλα αυξημένος είναι και ο αριθμός των γυναικών που δεν κάνουν καθόλου παιδιά, είτε λόγω επιλογής, είτε λόγω δυσκολιών. Πιο συγκεκριμένα, το 2014 το 21% των μωρών που γεννήθηκε στη Βρετανία και στην Ουαλία, είχε μητέρες άνω των 35 ετών, ενώ το 20% είχαν μητέρες νεαρότερες των 25 ετών. Συνολικά οι μητέρες στην πλειοψηφία τους ήταν μεταξύ 25 και 34 ετών, με το 52% να ανήκει στις μητέρες από 30 χρονών και πάνω.

Σύμφωνα με την έκθεση του ONS, ο μέσος όρος της ηλικίας των πατεράδων έχει, επίσης, αυξηθεί, καθώς το 2014 ο μέσος όρος ήταν 33,1 ετών, ενώ το 2013 ήταν 32,9 ετών.
Όπως σχολίασε ο Siobhan Freegard, ιδρυτής της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Channel Mum», η αύξηση που παρατηρήθηκε πιθανότατα οφείλεται στην επιλογή των ζευγαριών να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας μέχρι να αποκτήσουν επαγγελματική και οικονομική σταθερότητα.
Ο Freegard δήλωσε στη «The Daily Telegraph» πως: « Για να ξεκινήσεις μια οικογένεια, χρειάζεσαι ένα σπίτι, αλλά σε πολλά μέρη κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για όσους είναι κάτω των 25 ετών. Τα ενοίκια και οι τιμές των σπιτιών ξεπερνούν τους μισθούς, ενώ η αυξανόμενη επαγγελματική αβεβαιότητα σημαίνει πως τα ζευγάρια περιμένουν μέχρι να αισθανθούν σιγουριά για να γίνουν γονείς».

Αναφορικά με την κοινωνική κατάσταση των γονιών, το 53% των μωρών έχει γονείς που έχουν παντρευτεί ή που ζουν με σύμφωνο συμβίωσης. Στο εν λόγω ποσοστό παρατηρείται πτώση, καθώς το 2004 άγγιζε το 58%.