Τρίτη 13 Απριλίου 2021 -
Μέτριο

13 °C

Σήμερα, 13. Απριλίου 2021

Παυλόπουλος: Υπάρχουν κράτη που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμούΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με όρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, το οποίο πραγματοποιείται στο Ναύπλιο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η παρουσία του κ. Γιάγκλαντ και η ομιλία του στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού με όρους ανθρωπισμού, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέλη εκείνα του Συμβουλίου της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού.

Ο κ. Γιάγκλαντ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η παρουσία του υπογραμμίζει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και τόνισε ότι η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να είναι τόσο πολιτική όσο και οικονομική.

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, προσέθεσε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οφείλουν να συνεργαστούν όλα τα όργανα και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέληξε σημειώνοντας ότι «αν αυτά τα όργανα και οι θεσμοί είναι σε θέση να εργάζονται μόνο τις καλές μέρες, τότε η κρίση είναι περισσότερο βαθιά από όσο νομίζουμε».