Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Παράθυρο» για ευελιξία από Σόιμπλε - Περισσότερη δουλειά θέλει ο Ντάισελμπλουμ



Ανοιχτός στο ενδεχόμενο παραχωρήσεων απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπό την προϋπόθεση, όπως τονίστηκε για μία ακόμη φορά, να «βγαίνουν» οι αριθμοί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του,  η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ευέλικτα ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει προκειμένου να εφαρμόσει το Μνημόνιο, πάντοτε πάνω στον άξονα όσων έχουν συμφωνηθεί.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η  «Süddeutsche Zeitung», με μία τέτοια κίνηση, η Αθήνα «αποδεσμεύεται» στην πράξη από την υποχρέωση να υλοποιήσει την αμφιλεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση προκειμένου να λάβει οικονομική στήριξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω του προσφυγικού και των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που έχει λάβει, το Βερολίνο επιχειρεί να εμφανιστεί πιο «ελαστικό» απέναντι στην Αθήνα, γεγονός που αντανακλάται από πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ. Μέρκελ και Σόιμπλε.

Από την πλευρά του πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Μιλώντας στην ολλανδική βουλή, τόνισε ότι «Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές».

Οι δηλώσεις του έγιναν στον απόηχο του δείπνου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες μεταξύ των δανειστών, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα.

«Υπάρχουν τομείς στους οποίους παρατηρείται καθυστέρηση», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών.

Οπως τόνισε ακόμη, αναμένει και άλλη δουλειά από τα τεχνικά κλιμάκια στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων αλλά και των περικοπών δαπανών πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Δεν έκρυψε ότι το βασικό αγκάθι παραμένει το «συνταξιοδοτικό», επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει αρκετές περικοπές στις συντάξεις των Ελλήνων. Το ερώτημα είναι πόσο ακόμα μπορούν να συνεχιστούν».

Αν και παραδέχθηκε ότι το προσφυγικό δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελεί «διαπραγματευτικό χαρτί» στην προκειμένη.