Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Παράθυρο για 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία για ελεύθερους επαγγελματίες



Το αργότερο την Τετάρτη μετά το Πάσχα αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς οι διαδικασίες δρομολογούνται ταχύτατα, αλλά μάλλον δεν θα καταστεί δυνατή η ψήφιση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές.

Στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο περιέχει ορισμένες αλλαγές οι οποίες λειτουργούν ευνοϊκά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν το 85% των οφειλών τους σε έναν πιστωτή.

Συγκεκριμένα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (καθώς έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στο Νόμο Κατσέλη) στην τελευταία εκδοχή του νομοσχεδίου τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν αντίστοιχη μεταχείριση, μόνον όμως για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι οφειλέτες που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου ή είναι φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης λύσεις ρύθμισης οφειλών ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή προτείνουν (Δημόσιο και Φορείς) στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητούν από την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να τους ρυθμιστούν οι οφειλές έως και σε 120 δόσεις, όπως προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις επιχειρήσεις.

Νομικοί παράγοντες που ασχολούνται με το ζήτημα τόνιζαν ότι το συγκεκριμένο «παράθυρο» θα έπρεπε να ανοίξει περισσότερο, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να υπάγονται κανονικά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και για τα τραπεζικά τους δάνεια, αλλά η ρύθμιση αυτή δεν πέρασε στο νομοσχέδιο.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τουλάχιστον το 85% των οφειλών τους σε έναν πιστωτή, οι οποίες στην αρχική έκδοση του νομοσχεδίου εξαιρούνταν ρητώς και δεν είχαν τη δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στην τελευταία εκδοχή του νομοσχεδίου, όμως, δίνεται και σε αυτές τις επιχειρήσεις η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση η οποία στη συνέχεια θα προωθείται για διμερή διαπραγμάτευση.