Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Το παρασκήνιο του εμφυλίου στη ΝΔ. Φόβοι για ρήξη-διάσπαση



Η βαθιά κρίση στην οποία έχει μπει εδώ και καιρό η ΝΔ ήταν εδώ και καιρό γνωστή και αναγνωρισμένη απ' όλους. Η χθεσινή μέρα, με τα απίστευτα γεγονότα που συντελέστηκαν στη Συγγρού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), ήταν απλά το «κερασάκι στην τούρτα».

Η μάχη για την εκλογή του νέου προέδρου βγάζει στο φως τα προβλήματα που ήταν κρυμμένα «κάτω από το χαλί» και εξελίσσεται σε έναν «εμφύλιο» ο οποίος αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα την εσωστρέφεια στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Η επίθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα και στον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο από μόνη της δημιουργεί μείζον ζήτημα στη ΝΔ, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ο Πρόεδρος του κόμματος αμφισβητεί, με τα χειρότερα μάλιστα λόγια, δύο από τα κορυφαία κομματικά στελέχη. Αυτά που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι οι πιο στενοί του συνεργάτες.

Όμως εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: ότι και οι δύο θεωρούνται άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά (με τον οποίο ποτέ ο Β. Μεϊμαράκης δεν είχε στενές σχέσεις) και τους οποίους ποτέ δεν εμπιστεύτηκε στην πραγματικότητα.

«Χωρίς διαγωνισμό»

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο υπηρεσιακός πρόεδρος έχει αφήσει αιχμές κατά του κ. Παπαμιμίκου ούτε και ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε αίτημα επιστροφής των αποσπασμένων στο κόμμα δημοσίων υπαλλήλων στις οργανικές τους θέσεις. Ένας από αυτούς είναι και ο... κ. Τσιμάρας. Είναι ο διαχειριστής επί των οικονομικών του κόμματος, από τον οποίο μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε χθες αναλυτικά τα έξοδα της προεκλογικής καμπάνιας του Σεπτεμβρίου.

Τελευταίο κρούσμα της κόντρας των δύο πλευρών, οι πληροφορίες που διέρρευσαν από συγκεκριμένα μέλη της ΚΕΦΕ ότι με «αδιαφανείς διαδικασίες, ο γενικός διευθυντής προσπαθεί να δώσει το έργο σε... δική του εταιρία χωρίς διαγωνισμό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ήταν η σπίθα που έκανε «μπουρλότο» τον ανέκαθεν οξύθυμο πρόεδρο της ΝΔ και τον οδήγησε να επιτεθεί με ύβρεις στα δύο κομματικά στελέχη, μολονότι υπήρξε απάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η συμμαχία των τριών

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που σημειωτέον έχει την άτυπη στήριξη του Κώστα Καραμανλή στην κούρσα της διαδοχής, τις τελευταίες μέρες είχε να αντιμετωπίσει και τον άτυπο συνασπισμό που είχαν σχηματίσει απέναντί του οι τρεις άλλοι συνυποψήφιοί του, όσον αφορά τις διαδικασίες και συγκεκριμένα τον αριθμό των καλπών και το αντίτιμο της συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Ο νυν πρόεδρος εκτιμάται ότι έχει την «μερίδα του λέοντος» στα στελέχη του στενού κομματικού μηχανισμού, άρα λογικό είναι να προτιμά μια σχετικά κλειστή διαδικασία, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις υποψηφίους, οι οποίοι, με παράδειγμα το 2009 και τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά, θεωρούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες νίκης τους σε μια όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή διαδικασία, με ευρεία συμμετοχή.

Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να αποκλείσει πώς η συμμαχία των τριών θα λειτουργήσει στον δεύτερο γύρο (εφόσον χρειαστεί), ανάλογα και με το ποιοι θα έχουν περάσει σε αυτόν, εξ ου συνεπώς και ένας ακόμα παράγοντας του εκνευρισμού του κ. Μεϊμαράκη.

Μείζον ζήτημα πάντως είναι και το οικονομικό και πώς το κόμμα θα ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της διαδικασίας. Ο προσωρινός πρόεδρος ήταν αρνητικός στην πρόταση Παπαμιμίκου για την εκλογική διαδικασία να δαπανηθεί μέρος της κρατικής επιχορήγησης, την ίδια στιγμή που, όπως λέει, το κόμμα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Τα σενάρια

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με αφορμή τα προαπαιτούμενα που ήρθαν στη Βουλή και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.

Το παρόν θα δώσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόσκληση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και που μετά το 2009 (τότε ως βουλευτής) θα βρεθεί ξανά με τους γαλάζιους κοινοβουλευτικούς.

Εκ των πραγμάτων, το κλίμα στο κόμμα είναι βαρύ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα ήδη δίνουν και παίρνουν. Κάποιοι μιλούν για αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη από την κούρσα (διαψεύδεται μετ' επιτάσεως από την ίδιο), κάποιοι άλλοι για ενδεχόμενα νέα εμπόδια που θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες με πιθανή αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, ενώ υπάρχουν και αυτοί που κάνουν λόγο ακόμα και για διάσπαση της ΝΔ, σε συνάρτηση και με τον νικητή των εσωκομματικών εκλογών.

Ορισμένοι προχωρούν ακόμα περισσότερο, φέροντας τον Κώστα Καραμανλή να προχωρά στην ίδρυση ενός νέου, κεντρώου (και χωρίς χρέη) κόμματος.

Είτε πάντως επαληθευτούν κάποια εξ αυτών είτε όχι, ένα είναι βέβαιο: Ότι οι επόμενες πέντε περίπου εβδομάδες μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της παράταξης.