Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πάνω από 4.400 αιτήματα έλαβε η Ελλάδα για επιστροφές μεταναστών



Σοβαρές καθυστερήσεις από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποδοχή των αιτημάτων της Ελλάδας για μετεγκατάσταση, αποκάλυψε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου, σε εκδήλωση για το προσφυγικό.

Πέραν του γεγονότος ότι η αποδοχή των αιτημάτων για μετεγκατάσταση διαρκεί μέχρι έξι μήνες, «τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν προνοήσει για την δημιουργία επαρκών θέσεων υποδοχής και ζητούν να αναβληθεί η μεταφορά των αιτούντων».

Το 2016 η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε 51.091 αιτήματα διεθνούς προστασίας. Επίσης, ως τις 27 Δεκεμβρίου 2016 έγιναν 21.431 αιτήσεις για μετεγκατάσταση, ενώ αντίστοιχα τα υπόλοιπα κράτη μέλη προσέφεραν 13.634 θέσεις. Η Ελλάδα έχει στείλει 13.345 αιτήματα προς τα άλλα κράτη μέλη και έχουν γίνει αποδεκτά τα 10.712, ενώ έχουν αναχωρήσει μέχρι τώρα περίπου 7.000 άτομα.

Την ίδια ώρα, η Εθνική Μονάδα Δουβλίνου έλαβε το 2016 4.415 αιτήματα επιστροφής στην Ελλάδα, κυρίως από την Ουγγαρία, εκ των οποίων το 97% βασίζεται στο κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου. Ωστόσο, μόλις τρία άτομα επιστράφηκαν στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα "Τι κάνουμε με το προσφυγικό;" που διοργανώθηκε απόψε στην ΕΣΗΕΑ.

 

Παρέμβαση αντιεξουσιαστών

Η εκδήλωση διακόπηκε, λίγο μετά την έναρξή της, από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι εισήλθαν στο χώρο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και σήκωσαν πανό υποστήριξης στον αιτούντα άσυλο Μοχάμεντ Α., ο οποίος κάνει απεργία πείνας στη Λέσβο, ζητώντας να ματαιωθεί η προγραμματισμένη απέλασή του και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Οι διαμαρτυρόμενοι διάβασαν επιστολή του, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των παρευρισκομένων και αφού πέταξαν φέιγ βολάν, αποχώρησαν από την αίθουσα.

Σε τοποθέτησή του ο συνταγματολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΑ Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε «προσβεβλημένος, καθώς δεν διαμαρτυρήθηκαν απλά, αλλά μας καθύβρισαν» και υπογράμμισε ότι «είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται εκδήλωση της ΕΕΔΑ, την προηγούμενη φορά ήταν σε εκδήλωση για την ιθαγένεια, μας διέκοψε η Χρυσή Αυγή».

 

500 οικογένειες στη Σάμο χωρίς θέρμανση

Πεντακόσιες οικογένειες στη Σάμο ζουν σε μη θερμαινόμενες σκηνές, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, «γιατί δεν κάνουν όλοι οι αρμόδιοι τις κατάλληλες δράσεις σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης» και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε λύσεις από όλους, όπως την περιφέρεια, το δήμο και τους ξενοδόχους, ώστε να παρέχουν στέγαση σε ανθρώπους που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο δικηγόρος του προγράμματος παροχής νομικής συμβουλευτικής σε πρόσφυγες και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Αντώνης Σπάθης, παρατήρησε από την πλευρά του ότι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο πεδίο σε σύγκριση με τα χρήματα που έχουν διατεθεί στη χώρα είναι αδικαιολόγητα χαμηλή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, σχετικά με την επανενεργοποίηση των επιστροφών στην Ελλάδα, μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου, έθεσε το ερώτημα «πού θα πάνε οι άνθρωποι που θα επιστραφούν από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους»;

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι κακή, καθώς οι άνθρωποι στερούνται βασικών αγαθών», ωστόσο «παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία και οι ερμηνείες της δεν μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά, κάνουμε προσπάθεια μεταφοράς των ευάλωτων σταδιακά και με ήπιο τρόπο». Τις ημέρες της κακοκαιρίας παραδέχτηκε επίσης, ότι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στη Μόρια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, επισήμανε από την πλευρά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν από τα κόμματα που στα χρόνια της κρίσης έδωσε τις δυνάμεις του για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κρίσεων», ενώ όσον αφορά στην κυβέρνηση «έκανε πράγματα, έκανε λιγότερα, ολιγώρησε, αλλά έκανε κάποια πράγματα».